Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 07. 06.

Véget ért a ramadani böjt, másfél milliárd muszlim kezdi meg az ünnepséget              

2016. 07. 06.

Világszerte több mint másfélmilliárd muszlim számára kezdődik meg kedd este az iszlám böjti hónap (ramadán) végét jelző, háromnapos íd al-fítr, vagyis Mohamed követőinek legnagyobb ünnepe.

A legtöbb muszlim országban kedden estétől veszi kezdetét az ünnep, azonban országonként változik, ki mikor hagyhatja abba az iszlám vallás egyik legfontosabb parancsolatának számító, egy teljes hónapig tartó böjtöt.

Törökországban már kedden megkezdődtek az ünnepségek, s ennek elsősorban a gyerekek örülnek.

Ők temérdek édességet kapnak ajándékul, emiatt számos térségben cukorünnepnek hívják a háromnapos vigasságot.

A szaúdi királyi udvar ugyanakkor közölte, hogy a ramadán utolsó napja a kedd, így a hívek ott csupán szerdán kezdhetik meg íd al-fitr ünnepét.

Szíriában Bashar Al-Assad elnök Homszba látogatott ahol az Al-Safa mecsetben imádkozott az ünnepi szertartáson:

E három nap alatt a muszlimok felveszik legszebb ruháikat, imádkoznak, felkeresik a temetőket, hogy elhunyt családtagjaikra és barátaikra emlékezzenek, valamint meglátogatják rokonaikat, barátaikat.

A ramadán idején az iszlám vallás mintegy 1,6 milliárd követőjének – ez a Föld népességének 23 százaléka – napkeltétől napnyugtáig tartózkodnia kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől.

A böjt végét jelző íd al-fitr idején tehát a hívek azt ünneplik, hogy sikerült teljesíteniük a próféta parancsát és ellenállni a kísértéseknek.

Számos országban erőszak árnyékolta be a ramadánt.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑