Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 20.

Véget ért Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklata

2017. 01. 20.

Az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetének szentelnek egy napot a Migránsok és Menekültek Világnapja világnapján január 14-én, szombaton a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatának első napján.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból a Szentföld támogatására alakult koordinációs csoport a XX. század végén jött létre a Szentszék meghívására. Célja, hogy ellátogasson a Szentföldre és támogassa a helyi keresztény közösségeket. Az idei hagyományos zarándoklat január 19-én ért véget.

Az izraeli-palesztin párbeszéd előmozdítására irányuló tapasztalatok meghallgatása

Idén 13 püspök vett részt a zarándoklaton és január 14-én gyűltek össze Jaffában, hogy a hagyományos „Népek szentmiséje” szertartását vezessék, amelyet az Izraelben jelen levő különböző nemzeti közösségek számára tartottak.

A szertartást követően a főpásztorok Tel Aviv-ba utaztak, ahol meglátogatták a Migráns lelkipásztori központot. Az ezt követő napokban betlehemi lakhelyükről kiindulva a Koordinációs Csoport tagjai áttekintették az izraeli megszállás 50 évének témáját.

Ennek keretében ellátogattak Hebronba és Kelet-Jeruzsálembe, hogy mélyebben megismerjék az izraeli-palesztin párbeszéd jelenlegi helyzetét. Itt megtekintették olyan kezdeményezéseket, amelyek előmozdítják a párbeszédet és a kölcsönös tiszteletet, mint pl. a Népek Sátra.

A keresztény egységhét jegyében is szerveztek programokat

A munkanapokon imákkal és Betlehem katolikus plébániáin bemutatott szentmisékkel egészítették ki az üléseket. Továbbá találkoztak szentföldi főpásztorokkal, a Betlehemi Egyetem tanári karával, vezetésével és hallgatóival, valamint diplomatákkal és a különböző katolikus szeretetszolgálatok felelőseivel. Megemlékeztek a keresztény egységhétről is. Január 18-át teljes egészében az ökumenikus párbeszédnek szentelték: találkoztak a szentföldi keresztény vezetőkkel és közös imára került sor a jeruzsálemi Szent György anglikán székesegyházban.

Látogatás a gázai keresztény közösségekbe

Az éves szentföldi zarándoklatot megelőzi egy kétnapos látogatás január 12-én és 13-án a gázai keresztény közösségekbe, ahová a Koordinációs Csoport egy küldöttsége utazott el. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát Duarte da Cunha prelátus, a CCEE főtitkára képviselte a zarándoklaton.

Orientalista.hu – RadioVaticana.va nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑