Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 07. 10.

Végre felszabadult Moszul (videók)

2017. 07. 10.

Hivatalosan is győzelmet hirdetett hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet felett Haider al-Abádi iraki kormányfő az állami televízióban közvetített beszédében.

Borzasztó veszteségek árán, de az iraki kormányerők felszabadították Moszult. Hivatalos adatok egyelőre nincsenek, de az amerikai védelmi minisztérium becslése szerint a felszabadításban a legfontosabb szerepet játszó iraki terrorelhárítás elveszítette embereinek csaknem a felét.

“Innen jelentem be a terrorizmus és a terroristák hamis államának végét, kudarcát és összeomlását, amelyet az Iszlám Állam Moszulban hirdetett meg”

– hangsúlyozta Abadi Irak második legnagyobb városában mondott beszédében, ahol három évvel korábban a dzsihadisták kikiáltották “kalifátusukat”.

Moszul visszafoglalása gyakorlatilag az iszlamisták kalifátusa iraki részének végét jelenti, ahol a terrorszervezet még területeket tart ellenőrzése alatt Moszultól nyugatra és délre. Az Iszlám Állam emellett a szomszédos Szíriában is visszavonulóban van.

Az Iszlám Állam felett Moszulban aratott győzelem nem jelenti a dzsihadista szervezet jelentette globális fenyegetés végét – hangsúlyozta az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció hétfőn. A koalíció egyben sürgette az irakiakat, hogy együttes erővel lépjenek fel az iszlamisták ellen, amíg végleg vereséget nem szenvednek.

A Bagdadnak támogatást nyújtó nemzetközi koalíció üdvözölte Haider al-Abadi iraki kormányfő bejelentését csapatainak Moszulban aratott győzelméről.

”Az iraki biztonsági erők mostanra szilárdan ellenőrzésük alatt tartják Moszult, még ha az óváros egyes területeit meg is kell tisztítani az esetleges robbanószerkezetektől és az Iszlám Állam bujkáló harcosaitól”

– olvasható a közleményben.

A harcokban több ezer civil meghalt és csaknem egymillióan elmenekültek a városból.

Az iraki erők – amerikai támogatással – tavaly októberben indították meg offenzívájukat az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kezére. Ez volt a dzsihadisták utolsó fellegvára Irakban. A város most romokban van, szinte nincs egyetlen ép épület sem.

Orientalista.hu – Sinoda (Euronews, MTI, Mosul Eye nyomán)

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑