Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 10.

Végtisztesség a Menagh légi bázis mártír védőinek (videó)

2016. 11. 10.

Három év után a Menagh légi támaszpont hős mártír védőinek földi maradványait végre tisztességgel eltemethetik.

94 fő mártír halált halt hős szíriai katona földi maradványait exhumálták az észak-aleppoi Menagh légi bázison és szállították a damaszkuszi Tishrin Katonai Kórházba, köszönhetően Nubl és Al-Zahra városok lakosai erőfeszítésének valamint a Szíriai Arab Hadsereg és a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) közötti együttműködésnek.

Mohammad Abu Motim, egyike azoknak, akik az ügyért dolgoztak, erről tájékoztatta a Khat Tammasz nevű újságot: “A kurdokkal történt egyeztetéseket követően érkeztünk meg a Menagh repülőtérre Alaa-val, a légi bázis túlélő védőjével, akivel elkezdtük a kutatást és a kihantolási munkákat. Alaa barátunknak köszönhetően három tömegsírt találtunk meg.”

menagh-syria-army-2013

Az alábbi képen a mártír Ali Szalim Mahmud dandártábornok úr látható, aki a Menagh légi támaszpont parancsnoka volt és 2013. május 6-án halt hősi halált. A helyettesét Nadzsi Abu Shaar ezredesnek hívták, aki hűen esküjéhez szintén katonái élén halt hősi halált a bázis védelmében. A Menagh repülőtér 2013. augusztus 6-án esett el. Eredetileg 300 katona védte az utolsó töltényig. Ezzel a pár sorral és az idézett cikkel rájuk is emlékezünk. Csak kevesen érték el közülük a kurd Afrin körzetet. 2016. február végére az Orosz Légierő támogatásával a bázis a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) kezébe került.

“Az első tömegsír a repülőtér főkapuja közelében volt, a második a víztározó és az aggregátor állomás között, a harmadik pedig a kifutópálya szomszédságában.”

Mohammad hozzátette: “Kimerítő munka után, amely több napig tartott, képesek voltunk kihantolni 94 mártír holttestét, akik a Szíriai Arab Hadsereg katonái voltak és a repülőtér védelmében haltak hősi halált, miközben vahhabita fegyveresek ostromolták Menaghot, haláluk után ott földelték el őket. A mártír katonák között minden szíriai tartomány szülötte megtalálható, ezt a megtalált dokumentumaik és igazoló jegyeik tanúsítják. Néhány holttestet ezek hiányában nem lehetett azonosítani.”

A légi támaszpont Aleppo városától 35 kilométerre északra fekszik Menagh település szomszédságában. Egy 250 napig tartó brutális ostromnak volt kitéve, amely során vahhabita fegyveresek több tucat rohamot indítottak a repülőtér ellen. Sok száz dzsihádista halt meg, amikor megpróbáltak betörni a légi bázis kapuin.

Hat “autóbombás” (VBIED) támadás érte a kis repülőteret, az utolsó öngyilkos merénylő vezette eszköz egy BMP lánctalpas harcjármű volt, amit hat tonna robbanóanyaggal raktak tele. Ezzel robbantottak átjárót a bázis falaiban a dzsihádisták és 70 óráig tartó harcban tudták csak elözönleni a létesítményt. Az említett támadást (még 2013-ban!) az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” nevű terrorszervezet hírhedt harctéri parancsnoka és “hadügyminisztere”, Abu Omar Al-Shishani vezette. Az ISIS terrorszervezet oldalán harcoltak ekkor a Nyugat támogatást évező “mérsékelt felkelők” (többi dzsihádista frakció): a Liwa Al-Fateh, Liwa Al-Tauhid, Liwa Aszifat Al-Shamal, Liwa Szujuf Al-Sham, Barrak Dandárok és tucatnyi más FSA frakció.

Azóta ezek dzsihádista csoportok darabokra hullottak vagy más formációkba szerveződtek az Al-Kaida oldalán. De a lényegük nem változott. Sok azóta pokolra jutott közülük Aleppoban.

A következő hivatkozáson megnézhetik, hogy 2013-ban a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű dzsihádista konglomerátum egyik akkori katonai vezetője, Okaidi “ezredes”, hogyan dicsérte az ISIS “harcosainak” hősiességét:

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑