Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 06. 07.

Vegyi fegyvert vetnek be a harcokban a dzsihadisták

2015. 06. 07.

Az Iszlám Állam fegyveresei klórgázt vetnek be a harcokban és magasan képzett szakembereket toboroznak annak érdekében, hogy vegyi fegyvereket fejlesszenek ki – figyelmeztetett szombaton Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter

Bishop a vegyi és biológiai fegyverek elterjedése ellen küzdő informális országcsoport, az úgynevezett Ausztrália Csoport (AG) egy tanácskozásán arról beszélt, hogy az Iszlám Államhoz (IÁ) hasonló fegyveres szervezetek megerősödése „jelenleg az egyik legsúlyosabb biztonsági fenyegetést jelenti”.

Pénteki beszédének internetre feltett szövege szerint az ausztrál külügyminiszter a tanácskozáson úgy vélekedett, hogy „a klórgáz IÁ általi bevetése és az, hogy (a dzsihadisták) magasan képzett műszaki szakembereket toboroznak, egyebek közt a nyugati országokból, arra utal, hogy nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a vegyi fegyverek kifejlesztése terén”.

Toborzásai révén az IÁ-nak valószínűleg rendelkezésére áll „az a szaktudás, amely további hatóanyagok előállításához és vegyi fegyverek létrehozásához szükséges” – mondta Bishop.

Korábban, idén márciusban a félautonóm iraki Kurdisztán regionális kormányzata számolt be arról, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az Iszlám Állam az év elején klórgázt vetett be a kurd Peshmarga erőkkel szemben.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑