Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 08. 18.

Vegyi harcanyagok Szíriába szállítása sérti a Vegyifegyver Tilalmi Egyezményt

2017. 08. 18.

Vegyi harcanyagok szállítása az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból Szíriába, ha bebizonyosodik, akkor a Vegyifegyver Tilalmi Egyezmény megsértésének fog minősülni, nyilatkozta szerdán Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ nagykövete, aki a damaszkuszi kormány bejelentését kommentálta, amely szerint ilyen anyagokat találtak vahhabita militánsok által hátrahagyott fegyverraktárakban.

A nagykövet elmondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai, zárt ülésén nem vitatták meg ezt a témát.

“A hírekből értesültem róla, azonban nem vitattuk meg”,  – közölte a tanácskozást követően.

A TASSZ hírügynökség kérdésére, hogy ilyen szállítmányok az egyezmény megsértésének tekinthetők-e, a nagykövet egyetértően válaszolt.

“Természetesen, azonban bizonyítékokra van szükségünk, hogy igazoljuk az állítást”

– tette hozzá.

A szavai szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bízható meg ezeknek a bejelentéseknek a kivizsgálásával.

“Ez a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet és az ENSZ közös vizsgálóbizottságának hatáskörébe tartozik.”

– jegyezte meg az orosz diplomata.

Szerdán Faisal Makdad, szíriai külügyminiszter-helyettes egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szíriai hatóságok az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból származó vegyi harcanyagokat találtak vahhabita militánsoktól visszafoglalt területeken.

Egészen pontosan kézigránátokat és gránátvetőkhöz való lőszereket említett, amelyek fenacilklorid és cianokarbon gázokkal voltak megtöltve.

Makdad szerint ezeket a vegyi anyagokat az USA “Federal Laboratories and Non-Lethal Technologies” (NLT) vállalata, valamint az Egyesült Királyságban működő “Cherming Defence” nevű cég gyártotta.

A külügyminiszter-helyettes emlékeztetett, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény ötödik cikkelye alapján irritáló anyagok csak tömegoszlatási/rendvédelmicélokra használhatóak (kis koncentrációban) és hadviselésre nem alkalmazhatók.

Az Egyesült Királyság állandó ENSZ nagykövetségének szóvivője korábban azt nyilatkozta a TASSZ hírügynökségnek, hogy országa fegyvereket, közöttük vegyi anyagokat sem szállított a harcoló szíriai feleknek.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tényfeltáró munkacsoportja, valamint az OPCW és az ENSZ közös vizsgálóbizottsága kutatja a Szíriából érkező jelentéseket, amelyek vegyifegyverek használatáról szólnak.

Egy jól tájékozott ENSZ-forrás azt nyilatkozta a TASSZ hírügynökségnek, hogy nemzetközi szervezet képviselői Szíriába mennek, megvizsgálni a militánsok lőszerrakatáraiból előkerült anyagokat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Tass.ru

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑