Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 05. 25.

Venezuelai vizekre érkezett az első iráni olajszállító hajó

2020. 05. 25.

Venezuelai vizekre érkezett az első iráni tanker hajó, mely üzemanyagot szállít az embargó alatt lévő Venezuela számára.

A Fortune nevű hajó szombat reggel érkezett meg a venezuelai felségvizekre miután Trinidad és Tobago irányából megközelítette a dél-amerikai országot.

A venezuelai televízió folyamatosan közvetítette ahogyan a haditengerészet és a légierő felkészül az iráni hajók fogadására. Az amerikai fenyegetőzések miatt ugyanis a venezuelai hadsereg felajánlotta, hogy kíséretet és védelmet biztosít a tanker hajók számára.

Az utóbbi napokban ugyanis az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg az iráni hajókat, ha azok üzemanyagot szállítanának Venezuela számára. Az amerikai kormány nevetséges szankciói ugyanis jelenleg mind a két országot sújtják.

A venezuelai olajipar az OPEC adatai szerint rengeteg olajat termel ki naponta, azonban a napi 1,3 millió hordós kapacitású olajfinomítók még nem üzemelnek. Ez azonban nem is csoda, hiszen a számos amerikai puccskísérlet komoly károkat okozott az ország olajiparában.

Éppen ezért Irán jelenleg öt tanker hajóval 1,5 millió hordó üzemanyagot szállít Venezuela számára. Az amerikai kormány természetesen tiltakozik a szankcióit be nem tartó országok ellen. Azonban a nevetséges szankciók figyelmen hagyását kívül az zavarja az amerikaiakat, hogy Venezuela arannyal fizet az iráni üzemanyagért. Az amerikai dollár pedig egy ideje kezd eltűnni a világ olajkereskedelméből.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑