Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 05. 06.

Vérdíjat tűztek ki az IÁ vezetőire

2015. 05. 06.

Az Egyesült Államok összes húszmillió dollárt ajánlott fel azoknak akik információval rendelkeznek az Iszlám Állam négy magas rangú vezetőiről.

A washingtoni külügyminisztérium keddi közlése szerint hétmillió dollár annak aki hiteles információt szolgál  Abd al-Rahman Musztafal-Kaduli pontos tartózkodási helyéről. A terrorista vezér  az Al-Kaida iraki csoportjának tagja volt, évekig Irak amerikaiak által őrzött börtönében ül, majd ismeretlen okokból 2012-ben szabadon engedték. Ez után csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd Moszul elfoglalása után a város emírjévé tették.

Ötmillió dollárt fizetnek annak aki  a szervezet szóvivőjéről, Abu al-Adnaniról ad át információkat. Adnani felelős a terrorszervezet médiumainak a működéséért, illetve ő volt aki arra buzdította az európai muszlimokat, hogy minden eszközzel próbáljanak merényleteket elkövetni a nyugati államok területén.

 Szintén ötmillió dollárt fizetnek Tarkan Tajumurazovics Batirasviliért, másik nevén Abu Omar Al-Sisaniért.  Al-Sisani 2008-ban a Dél-Osztén háborúban a grúz hadsereg kötelékén belül harcolt. Majd megalakította  Közel-Keleten Jaish  Muhaajireen  Ansaar (Emigrások és Támogatók Hadserege) szervezetet. Sisani  és szervezete csatlakozott az Iszlám Államhoz,  és a terrorszervezet nagytanácsának tagja lett.Ő az  aki 2013 óta vahhabita szervezet aleppoi, rakkai, latakiai és idlíbi műveleteiért felelős parancsnoka.

Végül hárommillió dollár jár annak, aki információkkal szolgál a szervezet szíriai-török határvidéket ellenőrző vezetőjéről, Tarek bin Al-Taher bin Al-Falah Al-Aauni Al-Harziról. Al-Harzi felügyeli az öböl-menti monarchiák pénzügyi támogatásaikat, illetve egyik csapata csempészi át Törökországból a fegyvereket és a dzsihadistákat Szíriába és Irakba. Egy másik osztaga Líbiából szervezi be az észak-afrikai muszlimokat a terrorszervezet soraiba. Al-Harzinak külön halál osztaga is van akik öngyilkos merényleteket hajtanak végbe.

Az Egyesült Államok ahelyett, hogy nyomást gyakorolna a térségbeli szövetségein (Törökország, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar), hogy állítsák le a terrorszervezetek finanszírozását és felfegyverkezését, inkább  „jól hangzó intézkedéssel” vérdíjak kitűzésével elintézi a terrorizmus ellen harcot. Tovább érdekes, hogy  az Egyesült Államok kormánya, nem tűzött ki vérdíjat a terrorszervezet vezetőjéért Abu Bakar Al-Bagdadiért és közvetlen helyetteseiért sem ajánlott fel dollár milliókat.

Orientalista.hu – Sinoda  (Russia Today)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑