Terrorizmus

2015. 05. 06.

Vérdíjat tűztek ki az IÁ vezetőire

Az Egyesült Államok összes húszmillió dollárt ajánlott fel azoknak akik információval rendelkeznek az Iszlám Állam négy magas rangú vezetőiről.

A washingtoni külügyminisztérium keddi közlése szerint hétmillió dollár annak aki hiteles információt szolgál  Abd al-Rahman Musztafal-Kaduli pontos tartózkodási helyéről. A terrorista vezér  az Al-Kaida iraki csoportjának tagja volt, évekig Irak amerikaiak által őrzött börtönében ül, majd ismeretlen okokból 2012-ben szabadon engedték. Ez után csatlakozott az Iszlám Államhoz, majd Moszul elfoglalása után a város emírjévé tették.

Ötmillió dollárt fizetnek annak aki  a szervezet szóvivőjéről, Abu al-Adnaniról ad át információkat. Adnani felelős a terrorszervezet médiumainak a működéséért, illetve ő volt aki arra buzdította az európai muszlimokat, hogy minden eszközzel próbáljanak merényleteket elkövetni a nyugati államok területén.

 Szintén ötmillió dollárt fizetnek Tarkan Tajumurazovics Batirasviliért, másik nevén Abu Omar Al-Sisaniért.  Al-Sisani 2008-ban a Dél-Osztén háborúban a grúz hadsereg kötelékén belül harcolt. Majd megalakította  Közel-Keleten Jaish  Muhaajireen  Ansaar (Emigrások és Támogatók Hadserege) szervezetet. Sisani  és szervezete csatlakozott az Iszlám Államhoz,  és a terrorszervezet nagytanácsának tagja lett.Ő az  aki 2013 óta vahhabita szervezet aleppoi, rakkai, latakiai és idlíbi műveleteiért felelős parancsnoka.

Végül hárommillió dollár jár annak, aki információkkal szolgál a szervezet szíriai-török határvidéket ellenőrző vezetőjéről, Tarek bin Al-Taher bin Al-Falah Al-Aauni Al-Harziról. Al-Harzi felügyeli az öböl-menti monarchiák pénzügyi támogatásaikat, illetve egyik csapata csempészi át Törökországból a fegyvereket és a dzsihadistákat Szíriába és Irakba. Egy másik osztaga Líbiából szervezi be az észak-afrikai muszlimokat a terrorszervezet soraiba. Al-Harzinak külön halál osztaga is van akik öngyilkos merényleteket hajtanak végbe.

Az Egyesült Államok ahelyett, hogy nyomást gyakorolna a térségbeli szövetségein (Törökország, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar), hogy állítsák le a terrorszervezetek finanszírozását és felfegyverkezését, inkább  „jól hangzó intézkedéssel” vérdíjak kitűzésével elintézi a terrorizmus ellen harcot. Tovább érdekes, hogy  az Egyesült Államok kormánya, nem tűzött ki vérdíjat a terrorszervezet vezetőjéért Abu Bakar Al-Bagdadiért és közvetlen helyetteseiért sem ajánlott fel dollár milliókat.

Orientalista.hu – Sinoda  (Russia Today)

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑