Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 04. 19.

Véres harcok törtek ki Aleppoban

2016. 04. 19.

A kormányerők mostani előrenyomulása után a Szalaheddin-kerületben (Aleppo déli városrészében) és az Al-Mallah-gazdaságok területén (északra Aleppotól), a Szíriai Fegyveres Erők új hadműveletekbe kezdtek, amelyek célja a vahabita fegyveresek által megszállt kerületek felszabadítása Aleppo városán belül.

Azonban az Aleppo keleti kerületeit megszállva tartó “iszlamista” fegyveresektől makacs ellenállás várható a Szíriai Arab Hadsereg ellenében, amikor az utóbbi fokozottan támadja a megszálló “felkelők” Aleppo városba vezető utánpótlási vonalát (Idleb felől).

Ha ezt az utat elvágják, ez jelentős nyomás alá fogja helyezni a Szíria második legnagyobb városában lévő “iszlamista” lázadókat.

Mindazonáltal a házról-házra történő előrenyomulás nagyon bonyolult a városharc feltételei miatt. Alapvetően tapasztalt orvlövészek kémlelnek minden utcasarkot, készen arra, hogy leterítsék a következő áldozatukat.

A továbbiakban az egész térség Aleppotól északra tele van aknákkal és telepített robbanószerkezetekkel, ezért megnehezítik az előrehaladást.

13055411_679699265505953_2065811479517889666_n

Hadászatilag nem zárható ki, hogy a kormányerők távolabb, nyugatról a Tamurah magaslati pontról indítják az offenzívájukat, még az is lehetséges, hogy a kurd milícia segítségével.

Mindazonáltal egy ilyen manőver az jelentené, hogy át kell törni ellenséges körzeteken, amelyeket “iszlamista felkelők” (értsd: vahhabita terroristák) tartottak és erődítettek meg 2012 nyara óta.

Jelenleg a kurd milícia a szíriai kormánynak kedvez, mert kemény harcokat vív különböző vahhabita terrorista frakciókkal Aleppo tartomány északi területén és a kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) által ellenőrzött Shejkh Makszud-kerületben.

Az említett, kurdok által lakott városnegyed valószínűleg fontos szerepet fog játszani az aleppoi csatában, mert a vahhabita fegyveresek tartományi fővárosba vezető ellátási útvonalától lőtávolságra van.

A másik oldalról ha az iszlamista frakciók “diplomatái” és tárgyalói valahogy meg tudnák győzni a kurdokat, hogy az “ellenzék” oldalára álljanak, akkor megzavarhatnák a kormányerőket.

Azonban az ilyen közvetítési kísérletek valószínűsége nagyon alacsony, mert a “felkelőknek” nevezett vahhabita terroristák szarin gázt tartalmazó tüzérségi lövedékeket lőttek ki múlt héten a kurd Shejkh Makszud kerületre.

Eközben ha a Szíriai Arab Hadsereg helyi parancsnokai meg tudják győzni a kurd Népi Védelmi Bizottságokat és “SDF”-nek nevezett szövetségeseiket, hogy csatlakozzanak a kormányerőknek a megszállók elleni offenzívájához, akkor az “iszlamista felkelők” elkerülhetetlenül elvesztik Aleppo városát és megsemmisítő kudarc elé néznek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑