Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2018. 07. 05.

Vergődnek a civilek Gázában

2018. 07. 05.

Gyorsabban romlik a helyzet a Gázai övezetben, mint azt a szakértők előre jelezték pár éve.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala szerint körülbelül egymillió nyolcszázezer ember – köztük több mint 400 ezer gyerek – él blokád alatt a Földközi-tenger partján Izrael és Egyiptom között, 360 négyzetkilométernyi területen.

A Gázai Övezet felé eső határát nemcsak Izrael, hanem Egyiptom is lezárta, hogy megakadályozza a palesztin terrorszervezet, a Hamász utánpótlását, kevés sikerrel. A terroristák lakott területről lövik rakétákkal Izraelt, a zsidó állam pedig bombázással válaszol, illetve rendre berobbantja a határ alatt fúrt alagutakat. Vég nélküli küzdelem, amely felemészti a gázai civilek mindennapjait.

A közgazdász, Moeen Radzsab azt mondja, 43-44 százalék a munkanélküliségi ráta, a fiatalok körében ennél rosszabb, 50-60 százalékos ez az arány. A blokád miatt nincs munka, és ellehetetlenülnek azok a vállalkozások is, amelyek produktívak, innovatívak volnának, ez tovább rontja a foglalkoztatási helyzetet.

A Gaza Sky Geeks a kevés kivételek egyike. Internetes munkát kínál, ami most a helyiek egyetlen esélye.

Egyik adminisztrátoruk azt magyarázza, hogy a távmunka mindenki számára járható út, akinek van olyan tudása, amelyet az interneten keresztül el tud juttatni. Mindnyájan, akik ott élnek, szenvednek a mostoha körülmények miatt. A diplomások nap mint nap szembesülnek azzal, hogy ez a fojtogató blokád lerombolja az összes lehetőséget, nemhogy új munkahelyek jönnének létre, még a régiek is megszűnnek. A Mercy Corps, a cég alapítója úgy látja, hogy ez az egyetlen kiút. A fiatal gázaiak nagy része ezt ugyanígy gondolja.

Egy egyetemista lány azt mondja, tisztában van vele, hogy nem fog tudni elhelyezkedni, miután megkapja a diplomáját. Pontosan látja, hogy nem mennek semmire az előtte végzettek. Mindenki igyekszik új dolgokat tanulni, tréningekre járni, hogy a távmunkával be tudjon kerülni a munkaerőpiacra, mert az teljesen nyilvánvaló, hogy ott helyben nem fog munkát kapni.

Másikuk otthon dolgozik. Nincs szüksége másra, csak egy laptopra, áramra, internetre és egy mobiltelefonra. Ugyanakkor ez a minimális feltétele is annak, hogy dolgozni tudjon. Úgyhogy nincs egyszerű helyzetben, sok gondjuk van az áramellátással és az internettel is.

Ez most igazabb, mint valaha. A gázai háztartásokban minden nap csak pár órán át van villany.

És legyen igaza bárkinek is az izraeli és a palesztin radikálisok harcában, a végeredmény ugyanaz, a Gázai Övezet lakhatatlanná válik hamarosan.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑