Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 10. 31.

Versenyfutás Szíriáért – Az amerikaiak kommandósokat küldenek

2015. 10. 31.

Josh Eanest a Fehér Ház szóvivője jelentette be pénteken, hogy Barack Obama elnök az amerikai hadsereg különleges műveleti erők tagjait küldi Észak Szíriába.

Míg Bécsben a külügyminiszterek a szíriai válság béketárgyalásán tanácskoztak, addig az orosz légierő a szíriai szárazföldi csapatokkal több tucat összehangolt műveletet hajtottak végre és stratégiai településeket foglaltak vissza főként az ország északi részén Aleppo tartományban.

A várost mára teljesen körbezárták a nyugat által támogatott fegyveres csoportok, a szövetséges Nuszra Front és az Iszlám Állam terroristái harapófogóba kerültek. Ezért akarva vagy akaratlanul egyesítették erejüket.

Obama elnök, aki el kívánja kerülni, hogy az Egyesült Államok egy újabb kétes kimenetelű háborúba keveredjen bele, mind ez idáig elállt a szárazföldi beavatkozástól. A fordulat egy hónappal ezelőtt következett be, amikor az orosz légierő beavatkozott a szíriai konfliktusba és közel 1400 bevetést hajtott végre a Szíriában tevékenykedő terrorista szerveztek ellen.

Az amerikai sajtó szerint egyelőre csak 20-30 katonáról van szó.  Josh Earst a Fehér Ház szóvivője szerint A katonák, akik főként tanácsadói és segítői feladatokat fognak ellátni a mérsékelt erők oldalán. Bár hivatalosan Washington még a mai napig nem nevezete meg kiket is tart mérsékelt felkelőknek.

Úgy tűnik, hogy az Obama adminisztráció már kevésbé bízik az általuk „mérsékelt erőknek” nevezett fegyveres csoportokban, mert a kiküldött katonák egyik fő szerepe logisztikai vonatkozású lesz, ami abban merül ki hogy felügyeljék az amerikai fegyverszállítmány és hadianyag célba jutását, és biztosítsák, hogy a későbbiekben nem az Iszlám Államhoz jutnak el.

A szóvivő kihangsúlyozta, hogy a katonák nem vesznek részt hadműveletekben. Szavai szerint az elnök nem tervez hosszú távú hadműveletet Szíriában. Ezzel szemben Ashton Carter védelmi miniszter azt közölte, hogy fontolóra vették a közvetlen szárazföldi akciót és a légitámadások számának növelését az Iszlám Állam ellen.

Ezzel párhuzamosan a Pentagon az iraki Kurdisztán fővárosába Erbilbe újabb különleges alakulatokat vezényelt. Jordániának és Libanonnak megerősíti a biztonsági támogatást, bár erről bővebben nem közöltek információkat, hogy ez pontosan mit is takar. Törökország déli részén található Incirliki légi bázisra újabb A-10-es és F-15-ös harci repülőgépek érkeznek.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑