Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 07.

Veszélyben a kettős állampolgárság Németországban?

2016. 08. 07.

Az erős török identitás miatt a CDU megszüntetné a kettős állampolgárságot.

A múlt heti többezres, Recep Tayyip Erdogan török államfőt éltető kölni demonstráció kapcsán az átlag német polgár értetlenkedve vette tudomásul, hogy a Németországban élő törökök nagy része kiállt Ankara egyre erőszakosabb tisztogató akciói mellett.

Az Erdogan-pártiak kölni felvonulása felszínre hozta az országban élő törökök valós hovatartozásának problémáját. A közösségi oldalakon olvasható állásfoglalások és a lapokhoz küldött levelek többsége kiábrándító eredményre jut: az országban élő több mint hárommillió, bevándorló gyökerekkel bíró török kisebbség nagy része még mindig másodrangú, sőt diszkriminált személynek érzi magát; élvezi ugyan a németországi szociális előnyöket, de fanatikusan elkötelezett Törökország iránt, holott csak turistaként fordult meg ott. A véleménynyilvánító németek saját vezetőiket sem kímélik, és azt vetik a szemükre, hogy a török származású közösséggel nem tudták megértetni, sokkal jobban élnek, mint az Erdogan országában maradók. Ahmet Edis, a kölni integrációs tanács tagja szerint ugyanakkor „még mindig hallani olyan politikai hangokat, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz”. Erdogan identitást nyújt az embereknek – tette hozzá Edis.

Közben az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen elleni harcban kulcsszerepet játszó török titkosszolgálat igen nagy erőkkel képviselteti magát Németországban is. A hazai biztonsági szervek felméréséből kiderül, hogy öt- és hatezer között mozog azoknak a száma, akik rendszeresen informálják a szolgálatot a kurd Munkáspártot vagy a Gülen-csoportot támogató kormányellenes személyekről.A legutóbbi török parlamenti választáson a Németországban élő törökök közel hatvan százaléka szavazott Erdogan pártjára.

Hasonlóan kimagasló eredményt az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyetlen más európai országban sem ért el. Sokak úgy látják, ekkor ért be a gyümölcse a propagandaakciónak, amelyet négy szervezet is folytat Németországban. A kölni székhelyű Európai Török Demokraták Uniója a legsűrűbben lakott tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália több városát (Düsseldorf, Münster, Essen) az Erdogant népszerűsítő rendezvények fellegvárává építette ki, és az államfő egyik legjelentősebb lobbiszervezeteként ismert. Hasonló befolyása van a törökökre a Török–Iszlám Vallási Uniónak, amely több mint kilencszáz mecset látogatóit fogja össze, és a török állam által fizetett imámok elhelyezését is szervezi. A harmincezer tagú iszlám közösség, a Milli Görüs tevékenységét régóta figyeli a német alkotmányvédő hivatal. Nehezen áttekinthető a szélsőjobboldali Szürke Farkasok aktivitása. Ők erőskezű, autoriter vezetőre vágynak.

A politikai hovatartozás tisztázása érdekében a német kereszténydemokraták (CDU) a 2014 óta érvényes kettős állampolgárság gyakorlatának felszámolását sürgetik, elvárva a német útlevélért folyamodó fiataloktól, hogy döntsenek végleges hovatartozásukról.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑