Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 11. 18.

Világvégi csatát provokálna ki az újabb horrorvideóval az Iszlám Állam

2014. 11. 18.

Jegyezzük meg egy jelentéktelen szíriai városka nevét: Dabiq. Ide csalogatná horrorvideóival az Iszlám Állam a Nyugatot a végső, apokaliptikus összecsapásra.

Újabb rettenetes videót tett közzé az Iszlám Állam, amelyben a következő amerikai túsz, Peter Kassig meggyilkolása mellett a harcosaik elvágják 16 foglyul ejtett szír kormánykatona torkát. A 15 perces videó állítólag minden korábbinál horrorisztikusabb, és ezúttal a kivégzéseket is nyíltan mutatja. A tartalmát többek közt részletesen leírja a dailymail .

A felvételt a youtuberól törölték, de egy része itt megtekinthető.

A nyugati közvéleményben láthatólag egyre kisebb visszhangot vernek ezek a videók – idővel mindent meg lehet szokni, még ezt a kora középkori iszonyatot is, amit Szíriában és Irakban a világ minden részéről odasereglett szadisták művelnek. A maszk nélküli kivégzők sorában máris sikerült azonosítani egy brit és egy francia születésű arab fiatalembert, és állítólag van köztük egy másik francia és egy német is. Meg természetesen a hírhedt, fekete csuklyás főhóhér, a londoni akcentusú Jihadi John. Az Iszlám Állam pont ugyanazt csinálja, mint a horrorfilmeket gyártó stúdiók: a rémségekhez hozzászoktatott közönséget – ezek lennénk mi, nyugatiak – egyre durvább jelenetekkel próbálja sokkolni. Csak éppen ez valóság, nem fikció.

Nem is ez az igazán érdekes fejlemény a videóban, hanem hogy most először elárulták a vérengzés helyszínét: Dabiq, Észak-Szíria. Egy poros, jelentéktelen vidéki városka Aleppó közelében, amiben nincs semmi különleges, de a neve mégis sokat mond. Az iszlám hagyományban (legalábbis egyes ágaiban) Dabiq ugyanazt a szerepet tölti be, mint a kereszténységben Armageddon: a jó és a rossz közötti apokaliptikus, végső csata helyszíne. (Armageddon szintén valós földrajzi hely, egy izraeli városka, Megiddó.) Egy 1300 éves iszlám hadith (hagyomány) szerint Dabiq mellett kerül majd sor a keresztények és az igazhívők végső nagy csatájára, amelyben a „hitetlen horda” 80 zászló alatt vonul majd fel, de megsemmisítő vereséget szenved.

A Dabiq-kal kapcsolatos hagyományt az iszlám szélsőségesek a 2000-es évek óta ápolják (egy kicsit megtisztított formában, mert az eredeti szöveg a kora középkori eszkatologikus iratok szokása szerint elég zavaros). Az Iszlám Állam által kiadott, fényes papírra nyomtatott, színes-szagos toborzómagazin, a dzsihadista Cosmopolitan szintén a Dabiq címet viseli, és negyedik számának címlapján a római Szent Péter tér látható, az obeliszk tetején az Iszlám Állam fekete lobogójával. A dzsihadisták szerint ugyanis a dabiqi győzelem után megkezdődik a háború utolsó szakasza, ami Róma elestéhez vezet.

Ez az egész természetesen misztikus téboly, mégis fontos, mert bepillantást enged az Iszlám Állam valódi céljaiba. Elég hangosan próbálják a Nyugatnak megüzenni, hogy ezt a háborút ők nem evilági célokért folytatják. A nyugati elemzők szerint annak, hogy egy minden eddiginél brutálisabb videót most Dabiq helymegjelelőssel tettek közzé – akár tényleg ott vették fel, akár nem – egyetlen értelme lehet: szárazföldi inváziót szeretnének kiprovokálni, és Dabiqba akarják csalni az amerikai és a brit hadsereget, hogy ott reményeik szerint végleg megsemmisítsék őket.

Nagyon nehéz azt eldönteni, hogy akik az Iszlám Államot vezetik, valódi őrültek, vagy racionális bűnözők, akik csak visszaélnek az elbódított hívek hiszékenységével. A józan ész mindenesetre azt mondatná, hogy egy nyugati invázió kiprovokálása az ő szempontjukból őrültség, hiszen ha Amerika egyszer tényleg megmozdul, akkor csúnya véráldozatok árán, de végül nyilván elsöpörné az Iszlám Államot. Vagy lehet, hogy azt hiszik, Dabiq-nál tényleg megkezdődik a végítélet.

valasz.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑