Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 04. 28.

Virágzik a libanoni szervkereskedelem

2017. 04. 28.

A BBC-nek adott interjújában egy libanoni szervkereskedő arról számolt be, hogy az országba érkező szíriai és palesztin menekültek a veséjükért vagy akár a szemgolyóikért kapott pénzből próbálnak nyugatra menekülni – vagy csak egyszerűen megélni. A szervkereskedők világméretű hálózatok tagjai, és milliárd dolláros üzleteket bonyolítanak.

Abu Dzsafar az interjúban kifejti, hogy tisztában van vele, hogy kizsákmányolja az embereket, de meggyőződése szerint segít nekik a boldogulásban is, hiszen a szerveikért kapott pénzből képesek lehetnek jövőt teremteni maguknak, továbbutazhatnak vagy vállalkozásba kezdhetnek, Szíriában pedig nem sok egyéb várhat rájuk, mint hogy elpusztítsák őket a háborúban. A férfi hozzátette, hogy egy szerv kioperálása „semmi ahhoz képest”, amit a háborúban kell átélniük az embereknek. Saját bevallása szerint az elmúlt három évben körülbelül harminc üzletet bonyolított le: általában veséket rendelnek tőle, ezért nagyjából kétmillió forintnak megfelelő összeget fizet az áldozatnak, de előfordult, hogy valaki a szemét bocsátotta áruba.

Világméretű hálózatok

A szervkereskedelem az egész világot behálózza – nem csupán a rászorulók vagy a menekültek válhatnak áldozattá, hanem a nyugati országok lakói is. A kereskedők zsarolhatják vagy kényszeríthetik az áldozataikat, de megesik az is, hogy hamis diagnózissal küldik kórházba az embereket, és egy nem létező betegségre hivatkozva távolítják el a szerveiket. Kínából évente mintegy tízezer szerv kerül ki a piacra, az üzletben pedig a kórházak is részt vesznek – csak ez körülbelül egymilliárd dolláros bevételhez juttatja a kereskedőket. A világ minden tájáról érkeznek beszámolók a hálozatok működéséről: Indonéziában szegény sorban élő falusiakat győztek meg arról, hogy adják el egy veséjüket, de Angliából és Kínából is érkeztek olyan beszámolók, amelyek szerint a szervkereskedők egyszerűen elrabolták az áldozataikat.

Libanont az elmúlt években elözönlötték a menekültek: azok a palesztinok vannak a legnehezebb helyzetben, akiket Szíriában regisztráltak menekültként még a háború előtt, de a 2015 után érkezett szírek sincsenek sokkal jobb helyzetben. Egyesek – főleg a gyerekek – koldulásból próbálják eltartani magukat, de virágzik a prostitúció is, sokan pedig végső kétségbeesésükben a szervkereskedők karmai közé kerülnek. Abu Dzsafar szerint az operációk néha magánházakban zajlanak, de előfordul, hogy kórházba viszik a pácienst – miután megkötötték az üzletet, bekötik az emberek szemét, és elszállítják őket a műtét helyszínére. A szervkereskedő még egy hétig rajta tartja a szemét az áldozatokon, de, ahogy mondja, nem igazán érdekli, hogy mi történik velük – a varratszedés után akár meg is halhatnak. Egyik legfrissebb ügyfele egy tizenhét éves szíriai fiú, aki elvesztette a családját a háborúban – ő a jobb veséjéért nyolcezer dollárnak megfelelő összeget kapott. Ahogy a BBC tudósítójának elárulta, már megbánta a döntését, de nem talált más kiutat szorult helyzetéből.

Homályos eredet, homályos célpontok – óriási profit

Abu Dzsafar szerint a szervkereskedelem virágzik, arra számít, hogy a jövőben az üzlet még jobban be fog indulni. Nem ő az egyetlen, aki erre az üzletre specializálódott: az United Pressnek adott interjújában egy Homsz városába valósi férfi számolt be róla, hogy miután elmenekült Szíriából, Kairóban került kapcsolatba a szervkereskedőkkel. Élete legrosszabb döntésének nevezte, hogy végül eladta az egyik veséjét. Ő háromezer dollárt kapott a szervért, majd Isztambulba szállították, ahol egy garázsban helyezkedett el.

A szíriai börtönök lakói még csak nem is önként mondanak le a szerveikről – meg nem erősített híresztelések szerint a kínzások mellett az a veszély is fenyegeti a rabokat, hogy a szervkereskedők karmai közé kerülhetnek. A török és libanoni menekülttáborokban szintén virágzik az üzlet. Az árszabás attól függ, hogy az eladó mennyire van rossz helyzetben: a török táborokban akár tízezer dollárt is megadnak egy veséért, Irakban ez az összeg ennek körülbelül csak a tizedét éri el.

A szíriai menekültek akár a szemüket is eladják a menekülés reményében

A szerveket eltávolításuk után hamis papírokkal külföldre szállítják. A kereskedők – annak ellenére, hogy tevékenységüket Szíriában és a környező országokban is tiltják a törvények – viszonylag nyíltan űzik a tevékenységüket: utcai hirdetésekben keresnek maguknak áldozatot. Szíriában a becslések szerint a háború kezdete óta legalább húszezer áldozatot szedtek a szervkereskedők, egy egykori onkológus szerint megesik, hogy halálra ítélt rabok szerveit bocsátják áruba, hiszen „nekik már úgyis mindegy”.

Az ő beszámolói szerint az Iszlám Állam is rákapott erre az üzletre: az ő áldozataik között is látott olyat, akinek szakszerűen eltávolították különböző szerveit. Hasonló műtéteket hajtanak végre Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is, de Izraelből is érkeztek beszámolók hasonló műtétekről. Egy veséért a feketepiacon akár száznyolcvanezer dollárt is fizetnek – ez körülbelül ötvenmillió forintnak felel meg.

Magyar Hírlap – (BBC, Reuters, Times of Israel, UPI, Big Think)

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑