Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2016. 03. 10.

Virágzik az embercsempészet Isztambulban

2016. 03. 10.

Bár erős a nyomás Törökországon, hogy csapjon le az embercsempészekre, az üzlet virágzik. Az Aksaray, Isztambul egyik parkja lett az embercsempészet középpontja. A menekültek és a csempészek csak úgy hívják: Csempész tér.

Több tucat menekült gyülekezik minden nap alkonyatkor, némi csomaggal és fekete szemeteszsákokkal felszerelkezve. Ezekben mentőmellény van.

A csempészek között nagyon sok a szíriai, mint Ali, aki Homszból származik.

– A csempészek megbeszélik, hogy hova menjenek a buszok, és hogy jutnak majd el oda az emberek, lehetőleg úgy, hogy a rendőrök ne avatkozzanak közbe. Elviszik a menekülteket oda, ahol nincsenek rendőrök. Folyamatosan figyelik a rendőröket, telefonon egyeztetnek arról, hogy hol gyülekezzenek, és honnan induljanak a buszok. 15 perc alatt minden megvan, és a busz már el is indult – mesélte Ali.

A buszokat néha megállítják, megbírságolják és visszafordítják. A legtöbb utazás azonban valamelyik török kikötővárosnál ér véget, egy rövid, de veszélyes hajóútnyira a görög szigetektől. Ali szerint a csempészek nem sokat törődnek a veszélyekkel.

– A legtöbb feszültség a kihajózáskor van, amikor a csónakok kifutnak a tengerre, mert a török partiőrség éberen figyel. Persze, vannak olyan csempészek, akik nem törődnek azzal, hogy mekkorák a hullámok. Amint a menekültek megérkeznek, azonnal küldik őket tovább, amint lehet – magyarázta az embercsempész.

Törökországnak igen nagy kihívást jelent, hogy ellenőrizze több mint tízezer kilométer hosszú vízi és szárazföldi határát. Az Égei-tenger partja például tele van kis öblökkel, barlangokkal, ami tökéletes a csempészeknek.

Ankara megerősítette a rendészeti jelenlétet, és más intézkedéseket is bevezetett, együttműködve az Európai Unióval.

Most tél van, de a kedvezőtlen időjárás ellenére, januárban és februárban az elfogások, a megmentett menekültek, vagy a letartóztatott csempészek száma jóval magasabb volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban – mondta az izmiri rendőrség, embercsempészet-elleni osztályának munkatársa.

A török hatóságok adatai szerint 2015-ben 146 ezer menekültet fogtak el. A tavaly őrizetbe vett csempészek száma pedig közel 4800.

 Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑