Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 23.

Visszafoglalták a legnagyobb iraki kolostort (videó)

2016. 11. 23.

Két évig fosztogatták az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai a legnagyobb iraki keresztény kolostor, a Mar Behnám kincseit, de ennek most vége: a hét végén visszavették az Iszlám Államtól a Moszulhoz közeli kolostort, s a Reuters munkatársa a helyszínről számolt be arról, hogy mit látott a dúlás után.

Az iraki keresztény közösség történelmének lapjai megszenesedett töredékekként hevertek a 4. században alapított kolostor padlóján, a dzsihadisták elégették a keresztény tanítással foglalkozó könyveket, levakarták a Jézus nyelvén (arámi) írott felíratokat, összetörték Szűz Mária és a kolostor védőszentjének szobrait.

irak-biblia-3

Eltávolították a kereszteket, megpróbálták eltüntetni a Behnámra vonatkozó utalásokat. Behnám egy asszír uralkodó fia volt, aki a legenda szerint vezeklésül építtette a kolostort, mert megölte keresztény hitre áttért két gyermekét.

„Alapvető céljuk a keresztény történelem és civilizáció elpusztítása volt a ninivei fennsíkon – mondta a Reutersnek Duraid Elias, a kolostor visszafoglalásában segítő Babiloni Dandárok keresztény milícia parancsnoka.

A ninivei fennsík Moszultól északra és keletre terül el, etnikai és vallási közösségek tarka világa, melyek gyökerei Mezopotámia idejére nyúlnak vissza. A bibliai Ninive romjai Moszul területén találhatóak.

Az Iszlám Állam szunnita muszlim keményvonalasai 2014-ben foglalták el a területet, és célba vették a kisebbségek tagjait és vallási helyeit.

Akkoriban a csoport ultimátumot intézett a keresztényekhez: fizessetek adót, térjetek át az iszlámra, vagy kard által fogtok meghalni. A legtöbben az autonóm kurd területre menekültek, köztük néhány tucat szerzetes, akik csak a ruháikat tudták magukkal vinni Mar Behnámból.

irak-biblia-2

Miközben iraki erők mintegy százezer fős szövetsége megpróbálja kiebrudalni Moszulból az Iszlám Állam harcosait, fokozatosan dokumentálják a közeli keresztény területeken végrehajtott rombolás mértékét. A dzsihadisták Mar Behnámot egyfajta erkölcsrendészeti főhadiszállássá alakították át. Az intézmény kemény szabályokat érvényesített olyan dolgokkal szemben, mint a dohányzás, a szakáll leborotoválása, nők esetében az arc felfedése nyilvános helyeken – mondja Elias.

Az egyik helyiséget orvosi rendelővé alakították át, a szerzetesek celláit törvényszegők fogvatartási helyeivé. Az épületegyüttes egyik sarkában tányérantennákat gyűjtöttek össze, a parancsnok szerint ezeket a környék lakóitól kobozták el. Falfirkák csúfítják a kolostor falait, köztük az Iszlám Állam mottója: megmaradás és terjeszkedés.

Öt hét telt el az egykoron jelentős keresztény közösséggel rendelkező Moszul visszafoglalását célzó offenzíva megkezdése óta, a várost csaknem körbezárták, de a kormányerők csak kis helyen tudták megvetni a lábukat néhány keleti kerületben. A harcokban városok és falvak pusztultak el. Az Iszlám Állam álcázott gyilkoló szerkezetei, köztük a Mar Behnámban és a kolostor körül elhelyezettek, azt jelentik, hogy hónapok, akár évek is eltelhetnek, míg néhányan visszatérhetnek majd otthonaikba.

Orientalista.hu – (MTI, Al-Mosuliyah)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑