Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 12. 30.

Visszaszorul az Iszlám Állam, erősödik az Al-Kaida

2016. 12. 30.

Az Al-Kaida egyre több területen veti meg a lábát, és csendben építkezve egyre nagyobb hatalomhoz jut Afrikában és Dél-Ázsiában. Egyes szakértők szerint a terrorszervezet hosszú távon még nagyobb fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam.  

Az Iszlám Állam merényletei és területfoglalásai mellett a legtöbben hajlamosak megfeledkezni az előző általános közellenségről, az Al-Kaidáról – pedig a radikális iszlamista terrorszervezet nem adta át a helyét az ISISnek, sőt, a háttérbe húzódva tovább növekszik.

A terrorszervezet kevésbé agresszív módszerekkel dolgozik, mint az Iszlám Állam, de míg az utóbbit egyre inkább visszaszorítják Irakban, Szíriában és Líbiában, az Al-Kaida egyre nagyobb befolyásra tesz szert Dél-Ázsiában, Afrikában és Jemenben. Ez a csendes terjeszkedés azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet kisebb fenyegetést jelentene a nyugati világ számára, mint az Iszlám Állam: a Pentagon beszámolója szerint a szervezet közelmúltban likvidált három vezetője közül legalább egyvalaki aktívan közreműködött egy nyugat ellen irányuló terrorcselekmény előkészítésében.

Az Al-Kaida a 2001 szeptember 11-i terrorakció után egyébként is háttérbe kényszerült: az Egyesült Államok és szövetségesei hajtóvadászatot indítottak a terroristák vezetői ellen, míg végül az amerikaiak likvidálták a szervezet vezetőjét, Oszama bin Ládent is. Az új vezér, Ajmán az-Zavahiri tudatosan távol tartotta a csoportot az Iszlám Államtól – arra törekedett, hogy minél több törzsi vezetőt állítson a maga ügye mellé, ehhez pedig inkább a diplomácia eszközeihez folyamodott, mint a nyers erőszakhoz, ennek következtében az Al-Kaida épp ott kapott újból erőre, ahol az Iszlám Államnak nem sikerült megvetnie a lábát, vagy épp visszavonulásra kényszerült.

A terrorszervezet abban is különbözik az Iszlám Államtól, hogy kerüli a feltűnést – a World Trade Center utáni események után megtanulták, hogy a nagyobb nyilvánosság maga után vonja a terrorellenes csoportok fokozott érdeklődését is.

Az Iszlám Állam 2015 januárjában bejelentette, hogy a szervezet ellenőrzi az Afganisztán és Pakisztán területén lévő Khoraszán tartományt, valamint Bangladesben is terjeszkedésbe kezdett – azonban a terroristák törekvései csupán mérsékelt sikerrel jártak: nem sikerült ugyanis megnyerniük maguk számára a régió legharciasabb törzseit, a tálibokat. Az Al-Kaida azonban kiemelkedően jó kapcsolatot ápol a tálibokkal, és számos más radikális szervezettel a régióban. A szervezet Jemenben is jelentősen megerősödött: az Al-Kaida hónapokon keresztül ellenőrizte Mukalla kikötővárosát, az itt bonyolított kereskedelemből pedig naponta mintegy kétmillió dolláros hasznot húzott, miközben egy év alatt megnégyszerezte híveinek számát az országban. Afrikában a Boko Haram nigériai kegyetlenkedései mellett szinte észrevétlenül erősödött meg a szervezet: több törzset nyert meg maga számára Maliban, szakértők szerint pedig lehetséges, hogy néhány éven belül az Al-Kaida válhat a legjelentősebb dzsihádista szervezetté Afrikában.

A szélsőséges szervezet legjelentősebb térnyerése a Levantéban várható: bár itt jelenleg még komoly erőkkel van jelen az Iszlám Állam, és várhatóan ez a közeljövőben nem is fog megváltozni, az Al-Kaida legerősebb szíriai szövetségese, az an-Nuszra front tartja magát, és valószínűleg ez a szervezet fogja összefogni azokat a csoportokat, amelyek nem feltétlenül támogatják a globális dzsihádot, de radikális iszlám rendszerben szeretnének élni. A globális dzsihád iránti törekvés ezzel a lépéssel azonban legfeljebb elodázódik: az Al-Kaida a továbbiakban ezt a régiót használhatja a nyugat-ellenes akciók kezdőpontjaként.

Magyar Hírlap – The Guardian

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑