Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 02. 09.

Visszatelepülőket segítő központot hoztak létre az Ökumenikusok Moszul közelében

2018. 02. 09.

Újabb iraki központot hozott létre az Ökumenikus Segélyszervezet a Moszul közelében lévő Bashiqa településen azzal a céllal, hogy a Ninive-fennsíkra visszatérő keresztény családok visszatelepülését segítse – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a magyar humanitárius szervezetnek az erbili irodája mellett, ez a második folyamatosan működő képviselete a térségben. Kiemelték, hogy a központ a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végrehajtott ötszázmillió forint értékű segélyprogram részeként nyújt segítséget a helyben boldoguláshoz a háború után visszatérő családoknak.

A programhoz a közelmúltban adománygyűjtéssel csatlakozott az Magyarországi Evangélikus Egyház is, amelynek gyülekezetei 2017 adventjén 15 millió forintot gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően további tíz család házának felújítását tudja támogatni a segélyszervezet Bashiqában – tették hozzá.

A központ többek között harminc magánház felújításához nyújt támogatást, és 162 családot lát el tüzelővel. A célkitűzések között a program második szakaszában olyan közösségi fejlesztések is szerepelnek, mint egy hatszáz fős iskola újjáépítése, és a 2500 ember számára alapvető életszükségletet biztosító helyi vízellátás rehabilitációja – hangsúlyozták ki.

A központ megnyitása kapcsán a helyszínre érkeztek a segélyszervezet humanitárius szakemberei, akik a helyi munkatársakkal közösen a következő hetekben a központ elindítása mellett további helyszíni felméréseket is végeznek, valamint egyeztető tárgyalásokat folytatnak a helyi és a nemzetközi partnerszervezetekkel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A szervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú programjaival segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑