Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 03. 08.

Visszatérhetnek az orosz légijáratok Egyiptomba

2016. 03. 08.

Fontos megteremteni az orosz légi járatok Egyiptomba történő visszatérésének minden szükséges feltételét – értett egyet telefonos egyeztetése során Vlagyimir Putyin orosz és Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök a Kreml sajtószolgálatának hétfői közlése szerint.

Orosz utasszállítók azóta nem repülnek a legnépesebb arab országba, és orosz turisták azóta nem utaznak oda, hogy tavaly október 31-én a Sínai-félszigeten lezuhant a Kogalimavia orosz légitársaság Sarm-es-Sejk és Szentpétervár között közlekedő járata. Az Airbus A321-es fedélzetén 217 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott. Ez volt az orosz és a szovjet légi közlekedés történetének legsúlyosabb katasztrófája.

November 17-én a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov azt jelentette Putyin orosz elnöknek, hogy terrortámadás történt. Február végén ezt az egyiptomi államfő is elismerte.

Az orosz és az egyiptomi elnök hétfői telefonbeszélgetése során hangsúlyozta a turistaforgalom felújításának fontosságát. Putyin és Sisi egyúttal szót emelt a kétoldalú kapcsolatok átfogó fejlesztése mellett, egyebek között az energetika és haditechnikai együttműködés terén.

Vlagyimir Putyin tájékoztatta egyiptomi partnerét a szíriai helyzet “normalizálására” és a “humanitárius helyzet javítására” irányuló orosz erőfeszítésekről. Rámutatott, hogy a tűzszünet feltételeinek biztosítása kulcsfontosságú a normalizálás szempontjából. Sisi az orosz elnöki sajtószolgálat szerint ezt nagyra értékelte, és sürgette, hogy a rendezés érdekében mielőbb kezdődjön meg a politikai folyamat az ENSZ égisze alatt.

A két vezető megállapodott abban, hogy országaik folytatják a szoros együttműködést a Szíriát támogató nemzetközi csoport keretében, és hangsúlyozták, hogy nemcsak ott, hanem Líbiában és Jemenben is folytatni kell a terroristák elleni harcot.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑