Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 03. 03.

Visszatérnek az oroszok Afganisztánba

2017. 03. 03.

Új fronton próbál kitörni stratégiai elszigeteltségéből Oroszország. A 80-as évek végén elszenvedett csúfos kudarcot követő távolságtartást feledve, Moszkva a közelmúltban újból pozíciószerzésbe kezdett Afganisztánban.

Az amerikai–orosz nagyhatalmi erőpróba – számos elemző meglepetésére – Ukrajna és Szíria után Afganisztánban folytatódik tovább. Az oroszok hosszú passzivitás után igyekeznek újból megvetni a lábukat a hegyvidéki országban, bár a történelmi tapasztalatok alapján nem sok jóra számíthatnak.

Moszkva a múlt hónapban tető alá hozott egy békekonferenciát az évtizedes konfliktus sújtotta Afganisztán jövőjéről, amelyen az Egyesült Államokon kívül szinte mindegyik regionális szereplő képviseltette magát. A tárgyalások nem hoztak komolyabb eredményeket, ám arra tökéletes volt a diplomáciai esemény, hogy az orosz vezetés jelezze: újra számolni kell velük a térségben.

A háttérben zajló helyezkedésnek jóval nagyobb relevanciája van. Moszkva hónapok óta tárgyalásokat folytat a tálib mozgalom vezetőivel, amelyek a jelen állás szerint az orosz érdekek szempontjából jelentős előrelépésekkel kecsegtetnek. A szélsőségesekkel való együttműködés több szempontból is racionális lépésnek tűnik.

A tálibok ellenőrzik az afganisztáni máktermesztés – ami a heroin alapanyaga – és -kereskedelem számottevő hányadát, a kábítószerek terjedése pedig Oroszország számára is súlyos kihívást jelent. A közvetlen népegészségügyi problémák mellett a szervezett bűnözés és a csempészhálózatok megerősödése aggasztja a legjobban Moszkvát. A tálibokkal megkötendő alku komoly terhet vehetne le az orosz belügyi hatóságok válláról.

A formálódó partnerség Oroszország regionális hatalmi érdekeit is jól szolgálhatja. A térségben található egykori szovjet tagköztársaságokból számos radikális csatlakozott az Iszlám Állam önjelölt közel-keleti kalifátusához. Visszatérésüket eddig nagyrészt sikerült megakadályozni, ám az iszlamista szervezetnek hűségesküt fogadó afganisztáni csoportok térnyerése könnyen alááshatja a közép-ázsiai­ régió biztonsági helyzetét. A tálibok képesek arra, hogy már idejekorán gátat szabjanak az Iszlám Állam felé kacsingató, jelenleg csupán szerény befolyással rendelkező szélsőségesek térnyerésének.

Mindezek azonban eltörpülnek amellett, hogy a tálibokkal való együttműködésnek köszönhetően az orosz vezetés képes lehet az afganisztáni konfliktus belső dinamikájának manipulálására, nehéz helyzetbe hozva az amerikaiakat. Az oroszok erőteljesen igyekeznek megfúrni Kabul és az egyik legbefolyásosabb hadúr, Gulbuddin Hekmatjar között megkötött kiegyezést, amely a törekvéseik ellenére tartósnak tűnik. Borítékolható, hogy az oroszok nem hagynak fel egykönnyen az afganisztáni befolyásszerzéssel, ám a tálibok felé irányuló közeledés hosszú távon még sokba kerülhet Moszkvának.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑