Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 18.

Visszaverték az ISIS-t a történelmi Palmyra várostól

2015. 05. 18.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet két napos offenzívája, amit az ősi szíriai város Palmyra (Tadmur) város ellen indítottak nem volt eredményes, mert a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya képes volt visszafoglalni az ISIS által szerda reggel lerohant területek legnagyobb részét!

11144989_364087077115749_1151143018610859563_n

Az Al-Majadin TV csatorna riportere jelentette, hogy Palmüra polgári lakosai közül sokan követelik, hogy önkéntesként fegyvert foghasson az ISIS terrorszervezet elleni harcban. A mostani ütközetben a Hadsereg kiszorította a megszállókat a város övező térségből. A csatolt térképvázlat mutatja a Palmüra és a Deir Ezzor városok közötti térséget. A térkép jobb felső szélén a sötét szürke sáv az ISIS tartós megszállása alatti zónát mutatja az Euphratesz-folyó mellett Dier Ezzornál. A térkép bal alsó negyedében a Palmüra és a Deir Ezzor közötti országút mentén látható sötét narancs színű sáv jelöli a mostani összecsapások helyszínét. A sivatagos terület Homsz tartomány keleti része.

Csütörtökön az ISIS terroristák egy heves támadással kezdték a napot Al-Amarijah járás és a Muktab Al-Dur ellenőrző pont ellen Palmyra városánál, ahol megkísérelték áttörni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait, annak érdekében, hogy be tudjanak törni a városba a két stratégiai ponton északon és keleten. A város környékén történt összecsapások sorozatát követően az ISIS terrorszervezet sikertelenül próbált beszivárogni Palmyra városába. Emiatt a Szíriai Arab Hadsereg azonnali ellenoffenzívába kezdett az előretörő vahabita patkányok ellen Al-Amarijahnál északra a várostól, és Al-Baszatinnál keletre a várostól. A Hadsereg nem hagyott más választást a támadó zsoldos terroristáknak, mint az azonnali visszavonulást Palmüra vidéki körzetéből.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Baath Zászlóaljakkal (Khataib Al-Baath) biztosították a Muktab Al-Dur ellenőrző pontot és előretörtek Al-Baszatin faluig, ahol az arcvonal maradt a csütörtök éjjeli állapot szerint.

Az ISIS terrorszervezet rettegett hadszíntéri parancsnoka, Abu-Malik Al-Tamimi, egyike a legjobban körözött és legveszélyesebb szaúd-arábiai vahabita terroristáknak, 2013-ban csatlakozott az ISIS-hez és Afganisztánból érkezett Szíriába és a török kormányzat tette lehetővé, hogy Szíria földjére tegye mocskos lábait Abu Malik Al-Tamimit a Szíriai Arab Hadsereg a pokolra küldte a Palmyra melletti összecsapásokban, egészen pontosan Al-Amarijah járásban, olyan képek szerint amiket a hadszíntérről kaptunk. Az információ megerősítése és leellenőrzése a katonai felderítés által még mindig folyamatban van.

A Palmyra vonzáskörzetében végrehajtott ellenoffenzívájuk mellett a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya és a nemzetvédelmisek helyi kontingensei teljesen helyreállították az Al-Hajl gázmező feletti ellenőrzés, likvidálva 32 ISIS terroristát és megsemmisítve egy T-55-ös tankot és egy páncélozott járművet, ami egy 23 milliméteres légvédelmi gépágyúval volt felszerelve Al-Szikhaneh stratégiai jelentőségű települése mellett.

A Szíriai Arab Hadsereg nem állt meg ott, miután biztosította az Al-Hajl gázmezőket, a Fegyveres Erők átvették Al-Thatha, Al-Faw Al-Mudzsawar Al-Hawa és Al-Sziná ellenőrzését (kiüldözték onnan a betolakodó ISIS terroristákat).

Egy katonai forrásunk szerint az ISIS fegyveresei még jelen vannak 1 kilométerre Al-Amarijah körzetétől Palmyrától északra, Al-Szikhanehet még teljesen megszállva tartják, de a Szíriai Arab Hadsereg alegységei már a falu külső részén foglaltak tüzelő állásokat.

Palmyra városa és körzete óriási mennyiségű történelmi és régészeti emlékek gazdája, amelyek eredete az írott források kora elé nyúlik vissza a messzi múltba. Palmyra a késő neolitikum korától az Omajjadok koráig rendelkezik a különböző birodalmak és kultúrák hagyatékával. Zennobia királyné legendás fővárosa, aki dacolni mert a hatalmas Római Birodalommal, Aurelianus császárral, a birodalom megújítójával. Az ISIS terroristák hordái megsemmisítenék ezt a hagyatékot ami része az emberiség egyetemes kultúrkincsének. A város a központi országrész és az Euphratesz-folyó melletti arcvonal között fekszik félúton, innen biztosítható a Deir Ezzor védelmét ellátó katonai egységek utánpótlása, közel van a Tijasz (T4) légi bázis, ami Kelet-Szíria légtere feletti uralmat jelenti. Innen tartható Homsz tartomány ritkán lakott keleti része, az Euphratesz-vonala, Dzsabal Al-Shaer, a gázmezők, Hama tartomány keleti része. Egyszóval az ország középső része!

A Szíriai Fegyveres Erők kiszorították az ISIS terrorszervezetet Palmyra ősi városából

11070766_1663278107239683_7012716778964723571_n

Az ISIS terrorszervezet által megszállt Al-Rakka és iraki területek felől érkező, 80 darab különböző járműből álló menetoszlopot semmisített meg a Szíriai Légierő 16 légi csapásban. A Homsz tartomány keleti régióit megtámadó horda utánpótlásai ezzel porig égtek. Palmüra körzete bevehetetlennek bizonyult az ISIS patkányok számára. Köszönet a Szíriai Arab Fegyveres Erők bátor katonáinak és a Sivatagi Sólymok különleges alakulatnak. A lenti képen a Liva Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok) katonái az ősi város védelmezőiként.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet egy újabb erőteljes támadást indított az ősi szíriai Palmyra városát védelmező állások ellen, megpróbálva beszivárogni a Szíriai Arab Hadsereg arcvonalain az északi, déli és nyugati szárnyakon vasárnap reggel.

Szombat reggel az ISIS fegyveresei megrohamozták az Szíriai Arab Fegyveres Erők védelmi állásait a Palmyra városi Nemzeti Kórház közelében, ahol megkísérelték áttörni a Hadsereg 18. Hadosztályának erődítéseit miután újra megszállták a várostól északra fekvő Al-Amurijah körzetet, Homsz tartomány keleti részén.

A Palmyra városi Nemzeti Kórház elleni támadásukon kívül az ISIS fegyveresei képesek voltak átmenetileg beszivárogni a város északi szektorába, ahol a Hadsereg 18. Hadosztályának katonáival vívott heves harcok után megszálltak három lakóépületet Palmyra külterületén damaszkuszi idő szerint délelőtt 10 órakor körül.

Azonban a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Liva Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) katonáival egy ellentámadást indítottak az ISIS fegyveresei ellen a Kasszun-hegyen, keletre a várostól. Az összehangolt támadásban visszafoglalták a hegyen lévő rádió és televízió adótornyot, a telekommunikációs állomást és a palmyrai várat miután 40-nél több ellenséges fegyveressel végeztek.

A Kasszun-hegy visszafoglalását követően a Szíriai Arab Fegyveres Erők megrohamozták az ISIS fegyvereseit az ókori római vízvezetéknél, ahol képesek voltak teljesen megtisztítani a műemlék létesítmény körüli térséget, benne a tőle nyugatra lévő Palmyrai duzzatóművet, arra kényszerítve a vahabita terroristákat, hogy eltakarodjanak a várostól nyugatra fekvő térségből.

Egy katonai forrás a Liva Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) állományából közölte, hogy a Szíriai Arab Fegyveres Erők sikeresen kivonulásra kényszerítették az ISIS terroristákat a Palmyrától északra lévő szektorból; ezáltal lehetővé vált, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya biztosítson minden védelmi állást az ősi város körül.

Heves tűzpárbajt jelentettek az Al-Hajl és az Al-Arak olajmezők szomszédságából, ahol a Szíriai Arab Fegyveres Erők tüzérségi lövedékkel és aknavető gránátokkal lövik területet támadó ISIS terroristákat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg  (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑