Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 07. 20.

Vita a szaúdiak és az emirátusiak között Szíriával kapcsolatban

2015. 07. 20.

Egyre nagyobb feszültség bontakozik ki Rijad és Abu Dhabi között Szíria helyzetével kapcsolatban. Az öböl menti monarchiák érdekei eltávolodtak egymástól.

Diplomáciai forrásokra hivatkozva cikkezett az arab nyelvű Rai Al-Youm hírportál a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek között kialakult politikai és biztonsági nézeteltérések a szíriai válsággal kapcsolatban.

A nevüket elhallgatásra kérő diplomaták szerint Rijad egyre jobban kiábrándult abból, hogy a szíriai fegyveres csoportok bármilyen eredményeket is eltudnak érni, ezért fokozatosan de orosz közvetítéssel kiakar szállni a terroristák finanszírozásából. Az emirátusok és a többi öböl menti törpe államok meg fokoznák a terrorszervezeteknek nyújtott támogatást, főleg Dél-Szíriában ahova Izraelen és Jordánián keresztül jutnak el az anyagi és fegyveres utánpótlások.

A másik indok amiért a szaúdiak kihátrálnának a szíriai konfliktusból, az Jemen. Lassan négy hónapja, hogy a koalíció élére tort Szaúd-Arábia háborút indított a jemeni hadsereg és a népi milíciákat vezető Húszik ellen, azzal az indokkal, hogy visszahelyezze hatalmába a Rijadhoz hű Al-Hadi szökésben lévő ex-elnököt.

A várokozások szerint hetek alatt meg kellett volna semmisíteni a Húszik bázisait és megszilárdítani Al-Hadi hatalmát. Ezzel szemben a jemeniek többségi a hadsereg és a népi milíciák mögé sorakozott, így akár egy több éves háborúnak nézhető elébe ami igencsak leterheli a szaúdiak figyelmét.

Rijad attól tart, hogy a körülötte lévő országok Irán, Irak és Jemen megerősödnek. Ráadásul mindhárom országok síita többségű politikai elit kormányozz ami hosszútávon veszélyt jelenthet a vahabita érdekeknek a Közel-Keleten.

Kétségtelen hogy jelen pillanatban, még ha a híradások nem is erről szólnak de mindegyik országban (Irak, Szíria és Jemen)ahol az öböl menti monarchiák terrorszervezeteket finanszíroznak vesztésre állnak. A dollár milliárdos kiadásokat nem lehet sokáig tartani eredmények nélkül. A feszült helyzetben a most még szövetséges öböl menti arab államok érdekei a jövőben eltávolodhatnak egymástól, hiszen már most látszódnak olyan jelek, hogy akár külön utakon is de megpróbálnak kiszállni a négy éve kirobbantott “arab tavasz” nevű projektből.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑