Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 24.

Volt amerikai elnök támogatja az orosz beavatkozást Szíriában

2015. 10. 24.

Míg az Obama adminisztráció nem hajlandó Moszkvával együttműködni a szíriai válság megoldásában, addig Jimmy Carter volt amerikai elnök májusban az Iszlám Állam szíriai pozícióit feltüntető térképet küldött Vlagyimir Putyinnak.

A volt elnök erről, a Georgia államban tartott előadásban beszélt erről, amiről az NBC News felvételt is készített.

„A jövőben  ha Oroszország nem ott bombáz, ahol kellene, tudni fogják, hogy ez nem Putyin bűne, hanem az enyém” – jelentette ki  nevető hangon Jimmy Carter az előadáson.

Carter mosolyogva mesélte a hangosan nevető közönségnek, hogy jó ismerősi az orosz elnök és közös hobbijuk is van a műlegyes horgászat. Erről személyesen, de e-mail formában is gyakran beszélgetnek és osztják meg tapasztalatukat.

Egy e-mail váltás során kérdezett rá Carter, hogy érdekli e az oroz elnököt egy térkép amin a terrorszervezet bázisai vannak megjelölve.

Küldtem egy levelet Putyinnak csütörtökön és megkérdeztem, kell-e neki egy térképmásolat, hogy pontos légicsapásokat végezhessen Szíriában, majd pénteken az orosz nagykövetség Atlantában, azaz Washingtonban felhívott, és mondták, hogy nagyon szeretnék megkapni a térképet.”- mondta Carter az előadásán.

 A Pentagon szóvivője, Elissa Smith sem és a, Carter Center sem kommentálta, vajon tényleg kapott-e szíriai térképet az Orosz Nagykövetség.

Az orosz Komszomolszkaja Pravda napilap megkérdezett egy orosz katonai szakértőt, aki szerint ez nem több mint egy baráti gesztus. ez akkor lehetne hiteles információ, ha a térképet a Pentagon vagy a CIA adta volna az oroszoknak. – nyilatkozta Igor Korotcsenki katonai szakértő

Jimmy Carter korábban kifejezte támogatást Oroszországnak Ukrajnával és a Krim félszigettel kapcsolatban is.

(Megjegyzés: A fénykép 1983-ban  Damaszkusz keresztény negyedében készült amikor Jimmy Carter és felesége Szíriába látogatott.)

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑