Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2015. 06. 05.

Volt CIA hírszerző szerint Amerika nem törekszik az ISIS legyőzésére

2015. 06. 05.

Egy volt CIA tisztviselő bírálta Barack Obama elnök ISIS elleni stratégiáját, mondván, az Egyesült Államok nem szándékozik megnyerni ellenük a háborút.

Henry Crumpton, volt CIA tisztviselő

Henry Crumpton, volt CIA tisztviselő

“Nem hiszem, hogy megértik, hogy ezt a fajta háborút meg kell harcolniuk” nyilatkozta Henry Crumpton a The Hill részére adott interjúban.

“Ők a háború megvívásáért akarnak harcolni, de nem azért, hogy legyőzzék az ellenséget” tette hozzá a CIA terrorizmus elleni központjának egykori igazgató-helyettese.

Azt is megjegyezte, hogy Obama elnök „nagyon gyenge” stratégiát dolgozott ki a terrorhálózat felszámolására Irakban és Szíriában.

“Ez nagyon biztonságos politikailag; ők mindent akarnak irányítani Washingtonban”, mondta, hozzátéve, hogy “kell a hírszerzői jelenlétét a térségben.”

Az ISIS átvette az iraki Ramadi város felett az irányítást a múlt hónapban.

Az amerikai hadsereg már tavaly óta folytat légicsapásokat a terroristák ellen. Ennek ellenére az ISIS átvette az irányítást Irak és Szíria nagy részén.

Obama elnök légi hadjáratra vonatkozó stratégiája, hogy “csökkentik, és végül elpusztítják” az ISIS erőit, bírálatot váltott ki egyes amerikai tisztségviselőknél.

Az elnök kritikusai ragaszkodnak a szárazföldi csapatok telepítéséhez Irak területén. Idézik az iraki Rámádi város bukását, illetve az ISIS terroristák legutóbbi térnyerését Szíriában, mint annak legújabb jeleit, hogy Obama stratégiája a terrorista hálózat felszámolásáról, rossz.

Vasárnap a CIA igazgatója, John Brennan elismerte, hogy az Egyesült Államok nem tudja felszámolni az ISIS terrorista csoportot katonailag a harctéren.

“Határozottan úgy gondolom, hogy nem fogjuk tudni megoldani ezt a problémát a harcmezőn”-jelentette ki Brennan.

A CIA főnök úgy vélte, hogy az iraki és szíriai kormányokon múlik, hogyan fogják helyreállítani a békét a nemzeteiknél.

Kell, hogy legyen egy életképes politikai folyamat, ami képes összehozni a szereplőket Irakban és Szíriában, hogy képesek legyenek eldönteni, milyen irányba menjenek tovább a békés jövő eléréshez”-mondta, hozzátéve, hogy “Tehát egy katonai és politikai nyomásgyakorlás kombinációja szükséges egyszerre.”

Orientalista.hu –Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑