Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 04. 18.

Volt gyermekkatonákat vetettek be az iraki háborúban

2016. 04. 18.

Egy friss jelentés szerint egy brit katonai cég afrikai zsoldosokat, köztük volt gyermekkatonákat szerződtetett, így csökkentve az amerikai műveletekben való részvételének költségeit Irakban, számol be a Press TV.

Rámutatva az Aegis Defense Services működésére, egy dánt televízió elkészítette A Gyermekkatona Új Munkája című dokumentumfilmet, melyet hétfőn mutatnak be.

A dokumentumfilm azt állítja, hogy az Aegis mintegy 2500 zsoldost alkalmazott, akiknek mindössze napi 10 fontot fizetett, hogy amerikai katonai bázisokat őrizzenek.

James Ellery, az Aegis korábbi igazgatója azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy a leszerződött zsoldosokat olyan országokból toborozták, ahol magas a munkanélküliség aránya és olcsó a munkaerő, mint a Sierra Leone, és nem ellenőrizték, ha a zsoldosok korábbi gyermekkatonák voltak.

Ehelyett a vállalat azzal törődött, hogy a zsoldosok megfeleljenek a fizikai egészségügyi követelményeknek, “mert nem akarod, hogy az emberek meghaljanak, miután a drága kiképzésen keresztülmentek”, – mondta.

A cég amerikai katonai bázisok őrzését látta el Irakban 2004 óta, és kezdetben brit, amerikai és nepáli személyeket szerződtetett le a zsoldos munkára, de 2011-ben afrikai országokból kezdett el újoncokat toborozni.

A társaságot a GardaWorld nevű kanadai biztonsági cég vette át tavaly.

“Amikor a háborút kiszervezik, akkor a vállalatok megpróbálják megtalálni a legolcsóbb katonákat világszerte. Kiderült, hogy ezek korábbi gyermekkatonák Sierra Leone-ból “,- mondta Mads Ellesoe, a dokumentumfilm készítője.

“Azt gondolom, fontos, hogy nyugaton tudatában vagyunk a háború privatizációjából adódó következményeknek”,- tette hozzá.

A dokumentumfilm bemutatja, hogy 2009 óta a magán katonai cégek Sierra Leone, Uganda és Kenya felé fordultak az olcsó munkaerő miatt a katonai létesítmények védelméhez Irakban.

“Minden alkalommal, amikor fegyvert tartok, állandóan a múltra emlékeztet engem. Ez sok emléket hoz vissza “, – mondta Gibrilla Kuyateh, egy katona, aki interjút ad a filmben.

Kuyateh kifejti, hogy a lázadók, aki 13 éves korában elrabolták őt, arra kényszerítették, hogy “nem mindig éles eszközzel” emberek végtagjait amputálja, és visszaemlékszik, hogy mivel kistermetű volt, nehezére esett az AK-47-es viselése a kiképzés során.

Az Egyesült Államok 2003 márciusában rohanta le Irakot azzal az ürüggyel, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor rezsimje tömegpusztító fegyvereket birtokol. Ilyen fegyvereket azonban soha nem találtak Irakban. Az invázió káoszba taszította Irakot, ami évekig tartó halálos erőszakot és a terrorista csoportok felemelkedését eredményezte, köztük az al-Kaidáét, amely a Daesh elődjének is számít.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑