Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 02. 12.

Wagner-csoport alapítója: még évekig folytatódik a konfliktus

2023. 02. 12.

Az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus valószínűleg még akár három évig is folytatódni fog, attól függően, hogy Moszkva milyen célokat követ benne – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója.

Az üzletember a független WarGonzo Telegram-csatornán, Szemjon Pegovnak adott exkluzív interjújában tette a megjegyzéseket pénteken.

“Ha le kell fednünk a DNR-t és az LNR-t, akkor még legalább másfél-két évig kell dolgoznunk” – jelentette ki Prigozsin, utalva a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok területeire, amelyeket nemrég csatoltak Oroszországhoz.

Ha Oroszország arra törekszik, hogy “a Dnyepr felé menjen”, amely egy nagy folyó, amely nagyjából két részre osztja Ukrajnát, akkor a konfliktus még tovább fog tartani, és akár három évig is elhúzódhat – vetette fel Prigozsin.

A katonai magáncsoport alapítója ugyanakkor megjegyezte, hogy minden konfliktusban az ellenséges hadsereg megsemmisítésének kell az elsőbbséget élveznie, nem pedig annak a vágynak, hogy területeket foglaljon el az ellenféltől.

Prigozsin azt is elárulta, látszólag tréfásan, hogy ha Moszkva arra is törekedne, hogy egész Európán át a La Manche-csatorna felé is elérje, akkor erre már tökéletes terve van. E cél eléréséhez Oroszországban mindenkinek fel kell hagynia minden szabadidős tevékenységgel, fel kell vennie a “munkaruháját”, és fáradhatatlanul dolgoznia kell.

Néhány hadizsákmányt azonban, köztük “Franciaországot, Olaszországot, Bulgáriát és még valamit”, utólag át kell engedni az ukránoknak, hiszen ők sokkal többet fognak “szenvedni itt velünk”.

A 2014-ben alapított Wagner eddig főként biztonsági vállalkozóként tevékenykedett Afrikában és a Közel-Keleten. A bevetések pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, Prigozsin pedig egészen tavalyig tagadta a csoporthoz való kötődését és annak puszta létezését.

A csoport aktív résztvevője volt az Ukrajnában zajló konfliktusnak, több győzelmet aratva az ukrán csapatok ellen. Az eredmények széleskörű nemzetközi figyelmet is kivívtak a társaságnak, az Egyesült Államok a múlt hónapban “transznacionális bűnszervezetnek” nyilvánította a Wagnert.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑