Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 23.

Walid al-Moualem: Szíria megvédi a területi egységét

2017. 09. 23.

Szíria fenntartja a jogát, hogy válaszoljon mindenre, ami veszélyezteti az ország területi egységét – jelentette ki Walid al-Moualem, Szíria külügyminisztere az ENSZ közgyűlésén.

A politikus arról is beszélt, hogy a feszültségmentesítési zónák csupán ideiglenes megoldásként létezhetnek és semmiképpen sem sérthetik az ország területi egységét. Ha valaki mégis ezen ürügy alatt Szír földet szeretne a fennhatósága alá vonni, az számolhat azzal, hogy szembekerül azzal a szövetséggel, amely mára gyakorlatilag győzedelmeskedett az Iszlám Állam nevű terrorkalifátus felett.

Moualem azt is kijelentette, hogy Szíria „állhatatos népe és bátor hadserege által, hűséges szövetségesei támogatásával szilárdan menetel a terrorizmus kigyomlálásának célja felé. Aleppo és Palmyra felszabadítása, a Deir Ez-zor-i ostromzár szétzúzása és a terrorizmus kiirtása Szíria számos részéről bizonyítja, hogy a győzelem elérhető közelségben van.”

A miniszter kiemelte, hogy országa egyre több és több erőforrást fordít a békefolyamatok finanszírozásába, s az újjáépítésébe. Ennek köszönhetően számos olyan ember, aki áldozatává vált az Iszlám Állam brutalitásának, illetve pusztításának, segítséget és támogatást kap, vagy kapott, valamint számos menekült is hazatérhetett. Az államférfi jelezte, hogy a kormány ezen lépései csillapítani fogják a szírek szenvedéseit, s eszközök lesznek a stabilitás és a normális élet helyreállításában.

Augusztusban a szír kormányerők orosz légitámogatással felszabadították Al-Szuknah városát, amelyből az iszlamisták felügyelni tudták a stratégiai fontosságú M20-as autópályát, amely összeköti Deir Ez-Zort Palmyrával. A település elfoglalása óta a hadsereg északkelet felé halad, módszeresen felkutatva és elűzve az Iszlám állam dzsihadistáit az út mindkét oldalán.

Mindeközben az Orosz Légierő és a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajók célzott légicsapásokkal és cirkálórakéta-támadásokkal segítik az előre haladó Szíriai Arab Hadsereg katonáit.

Az ENSZ közgyűlésén Walid al-Moualem arról is beszélt, hogy reménykedik abban, hogy az asztanai béketárgyalások segítségére lesznek a sokat szenvedett közel-keleti országnak abban, hogy felfüggesszenek mindenfajta ellenségeskedést.

Kiemelte ugyanakkor, hogy szerinte az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció nem ért el valós eredményeket a terrorizmus elleni harcban Szíriában, viszont támadásainak több civil áldozata volt, mint ahány dzsihadistát sikerült likvidáljanak.

„Az úgynevezett Egyesült Államok vezette Nemzetközi Koalíció, mely állítólag azért lett létrehozva három éve, hogy harcoljon az olyan terroristaszervezetek ellen, mint az ISIS, több ártatlan [civil] szír áldozattal, többségében nőkkel és gyermekekkel végzett, mint amennyi terroristával, s létfontosságú infrastrukturális létesítményeket rombolt le, melyek felépítésén éveken át dolgoztak a szírek. Ez [a koalíció] ezen felül bevetett foszforbombákat, s egyéb nemzetközileg tiltott fegyvereket a teljes világ szeme láttára.” – nyilatkozta.

Megjegyezte, hogy a terrorellenes harc az országban nem lehetséges a legitim szír kormánnyal való konzultáció nélkül, s hogy minden idegen katonai jelenlét, melyre a kormányzat nem adott engedélyt, illegális cselekedet, mely „nyilvánvaló megsértése a nemzetközi jognak és az Egyesült Nemzetek Chartájának”.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑