Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 01. 27.

Washington a kétállami megoldás mellett foglalt állást az ENSZ BT-ben

2021. 01. 27.

Joe Biden amerikai elnök közel-keleti politikájának középpontjában a “kölcsönös megállapodáson nyugvó, kétállami megoldás támogatása áll, amelynek keretében Izrael békében és biztonságban élhet egy életképes Palesztin Állam mellett” – jelentette ki Richard Mills ügyvivő amerikai ENSZ nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsában kedden.

A nagykövet szerint a Biden kormány helyre akarja állítani a palesztinok segélyezését és újra megnyitná washingtoni diplomáciai képviseletét. A segélyezést Donald Trump elnöksége alatt függesztettek fel,a képviseletet pedig bezárták.

“Nem a palesztin vezetésnek tett szívességből teszünk így” – mondta Mills.

“Az amerikai segélyek több millió palesztinnak nyújtanak támogatást és segítenek megőrizni a stabil környezetet, amely a palesztinok és az izraeliek javára válik” – tette hozzá a Trump-adminisztráció által leállított, palesztinokat segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) támogatásának újraindítására utalva.

Mills egyben felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy kerüljék el a kétállami megoldást nehezítő egyoldalú lépéseket.

Ezzel kapcsolatban a palesztin területek megszállását, a zsidó telepek létesítését, a rombolást, palesztin oldalról pedig az erőszakra uszítást és a terrorvádakkal bebörtönzöttek pénzügyi támogatását említette.

Hangsúlyozta: az új elnök sürgetni fogja, hogy további államok is rendezzék diplomáciai kapcsolataikat a zsidó állammal. Hozzátette: Biden mindemellett elismeri, hogy mindez nem pótolja az izraeli-palesztin békét.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát Jordániától. A jövendő palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben jönne létre Kelet-Jeruzsálem fővárossal a kétállami megoldás révén, amely palesztin állam kikiáltását ígéri a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

Izrael az Egyesült Államok közvetítésével az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval, Szudánnal és Bahreinnel normalizálta kapcsolatait.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑