Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 08. 31.

Washington: az ukránok mérhettek csapást a zaporizzsjai atomerőműre

2022. 08. 31.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő hétfőn elismerte, hogy az ukrán erők csapást mérhettek a Zaporizzsjai atomerőmű környékére, de ragaszkodott ahhoz, hogy ez csak válasz volt az állítólag a területről érkező orosz tűzre. Korábban a nap folyamán az orosz hatóságok közölték, hogy egy ukrán tüzérségi lövedék megrongálta a reaktorok üzemanyagát tároló épület tetejét.

“Amit biztosan tudok, az az, hogy az oroszok az erőmű környékéről tüzelnek” – mondta a meg nem nevezett tisztviselő a Pentagonban tartott háttér-tájékoztatón újságíróknak. “Azt is tudom, hogy vannak olyan lövedékek, amelyek az erőmű közelében csapódtak be”.

A tisztviselő azt mondta, hogy “azt hiszem, nehéz megmagyarázni”, hogy az Egyesült Államok hogyan figyeli a helyzetet az atomerőmű, Európa legnagyobb atomerőműve körül.

“ÉS NEM AKAROM AZT MONDANI, HOGY AZ UKRÁNOK SEM LŐTTEK ARRAFELÉ, MERT SZERINTEM VALÓSZÍNŰLEG VAN RÁ ESÉLY, HOGY IGEN, DE JÓ ESETBEN – SZÁMOS ESETBEN VISZONOZZÁK AZ OROSZ TÜZET, AKIK AZOKRÓL A HELYEKRŐL TÜZELNEK” – MONDTA.

Az orosz erők március elején vették ellenőrzésük alá a Zaporizzsjai atomerőművet. A nemzeti gárda és a nukleáris védelem szakemberei biztosították a telephelyet, miközben az ukrán személyzet akadálytalanul folytatta a munkát. A kijevi kormány azt állítja, hogy az orosz erők katonai bázissá alakították az erőművet, ahonnan ukrán célpontokat támadtak, és azt is, hogy az orosz csapatok saját magukat lőtték egy hamis zászlós akció keretében, hogy Ukrajnát rossz színben tüntessék fel.

Az amerikai tisztviselő azt állította, hogy “az ukránok nagyon is tisztában vannak az atomerőmű elleni támadás lehetséges hatásaival, és mindent megtesznek azért, hogy ne tegyenek ilyet”.

Moszkva bizonyítékokat szolgáltatott az ENSZ-nek a Zaporizzsjai atomerőmű és a közeli Energodar város ellen július óta elkövetett ismételt ukrán támadásokról, amelyek során kamikaze drónokat, sőt még az Egyesült Államok által szállított tüzérséget is bevetettek. A legutóbbi támadás hétfőn történt, amikor egy lövedék betörte egy olyan épület tetejét, ahol friss reaktorüzemanyagot tároltak – mondta a helyi közigazgatás egyik tagja.

Vasárnap egy drónt lőttek le az erőmű felett, míg az Energodarra mért ukrán tüzérségi csapások kilenc civil lakost sebesítettek meg.

Kijev követelte, hogy Oroszország adja vissza ukrán ellenőrzés alá az atomerőművet, vagy legalább demilitarizáljon egy 30 kilométeres területet körülötte. Hétfőn John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szintén a demilitarizálást, valamint a reaktorok leállítását sürgette. Az Egyesült Államok korábban megismételte Kijev vádjait, miszerint Moszkva az erőmű leállításával vagy az ukrán hálózatról való leválasztásával “el akarja lopni Ukrajna áramát”.

Orosz nukleáris szakértők szerint a legnagyobb veszélyt nem a reaktor leolvadása jelenti, hanem az ukrán tüzérség csapása a szabadtéri kiégett fűtőelemek tárolójára, ami radioaktív sugárzást eredményezne.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi személyesen vezeti azt a missziót, amely a héten látogatást tesz az erőműben.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑