Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 10. 08.

Washington cserbenhagyja kurd szövetségeseit

2019. 10. 08.

Az amerikai erők nem fogják megvédeni a kurd csapatokat egy esetleges török támadás esetén Szíria északi részén. Ezt hétfőn nyilatkozták amerikai tisztviselők a Reuters hírügynökségnek.

Az Egyesült Államok azt közölte a kurd ,,Szíriai Demokratikus Erők,, (SDF) parancsnokával, hogy az amerikai csapatok nem fogják megvédeni őket egy török támadás esetén. Ez azért fontos, mivel sokan egy török támadásra számítanak Szíria észak-keleti részén.

Az amerikaiak azt is kijelentették, hogy kiürítettek két megfigyelő pontot Tall Abyad és Ras Al-Ayn térségében a török határ közelében. A térségben állomásozó további amerikai alakulatok az állasaikban maradnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton kijelentette, hogy légi és szárazföldi műveletekbe fog kezdeni az Eufrátesz folyó keleti partján Szíriában azért, hogy egy ún. ,,biztonsági zónát,, hozzon létre. A műveletet pedig néhány napon belül elkezdenék.

Az SDF vezetői kijelentették, hogy az Egyesült Államok nem teljesítette a korábbi vállalásait és a török határterületről történő kivonulás és a török csapatok beengedése rontja az esélyeket az Iszlám Állam ellen folyó harcok során. A török csapatok ugyanis le fogják rombolni azokat az eredményeket, melyeket az SDF eddig elért a terrorizmus elleni harcokban.

Az SDF közleménye szerint a török támadás esetén csapataik nem fognak hezitálni ha meg kell védeni a területükön élő lakosságot.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Syria News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑