Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 05. 26.

Washington és Ankara megállapodtak a szíriai fellépésről

2015. 05. 26.

 Az Egyesült Államok és Törökország “elviekben” megállapodott arról, hogy légi támogatást nyújt a szíriai ellenzék egyes csoportjainak.

Az Egyesült Államok és Törökország “elviekben” megállapodott arról, hogy légi támogatást nyújt a szíriai ellenzék egyes csoportjainak – jelentette be hétfőn a török külügyminiszter.

Mevlüt Cavusoglu szavai azt jelenthetik, hogy Washington sokkal szélesebb körben avatkozik be a térségbeli konfliktusba. A politikus Szöulban nyilatkozott a Sabah című török kormánypárti napilapnak.

Amerikai tisztviselők egyelőre nem kommentálták a kijelentést. Washington mindeddig tartózkodott attól, hogy elkötelezze magát a szíriai felkelőket oltalmazó “biztonsági övezetek” kialakítása mellett, amit a szíriai állam elleni hadüzenetnek lehetne tekinteni.

A légi támogatással a török területen amerikai program keretében kiképzett szíriai felkelőket védenék – mondta Mevlüt Cavusoglu. A régóta halogatott terv keretében tizenötezer fegyverest “küldenének vissza” Szíriába, hogy szembeszálljanak az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet harcosaival.

Cavusoglu részletekkel nem szolgált, nem részletezte, mit takar az “elviekben” kifejezés vagy milyen jellegű légi támogatást nyújtanának, illetve azt sem mondta meg, hogy azt pontosan ki tenné.

“Támogatást kell adni nekik a levegőből. Ha nem védik meg őket vagy nem adnak nekik légi támogatást, akkor (az egésznek) mi értelme”

– kérdezte Cavusoglu. Hozzátette: “elvi megállapodás van a légi fedezetről. Az, hogy ezt miképpen biztosítják, az a hadsereg felelőssége” – emelte ki a török diplomácia vezetője.

Az amerikai irányítású program késlekedése sajtósugallatok szerint a két NATO szövetséges közötti nézeteltéréssel magyarázható. Törökország úgy vélekedik, hogy bármilyen támogatói programnak egy átfogó stratégiába kell illeszkednie, amelynek magában kell foglalnia a Bashar Al-Assad szíriai elnökhöz hű erők elleni harcot is.

Washington fenntartja szembenállását Assaddal, bár a kiképző program céljának csak az Iszlám Állam legyőzését tűzte ki.

Cavusoglu azt ismételgette, hogy miközben az IÁ elleni harcnak van elsőbbsége, a damaszkuszi rendszert is “meg kell állítani”.

A török külügyminiszter az interjúban egyben elutasította azokat sajtótalálgatásokat, amelyek szerint Törökország és Szaúd-Arábia egy közös szíriai hadműveletről állapodott volna meg.

Orientalista.hu – (alfahir, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑