Cadmus
Terrorizmus

2018. 11. 01.

Washington fegyvereket küldött az Iszlám Államnak aranyért és műkincsekért cserébe

Az Egyesült Államok fegyvereket küldött az Iszlám Állam terrorszervezetnek Szíriába aranyért és műkincsekért cserébe – közölte a Yeni Safak török kormányközeli napilap egy dokumentumra és egy forrásra hivatkozva szerdán.

Az újság bizonyítékként egy arab nyelvű dokumentumról készült felvételt tett közzé, amely az állítólagos amerikai fegyverszállításokra tartalmaz utalásokat.

A török lap emellett az Ankara által szintén terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik tagjára is hivatkozott. A Davút álnéven bemutatott férfi azt állította, hogy személyesen is részt vett a fegyverek átadásában.

A forrás szerint a fegyverszállítások fő helyszíne el-Manszúra volt délkeletre Rakkától, amely város egykor a terroristák szíriai „fővárosaként” szolgált. Mindemellett egy sor szállítmányt a szíriai-jordániai-iraki hármas határon fekvő et-Tanf térségében bonyolítottak le, ahol az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik bázisa is van. A PKK-tag a fegyverszállítások harmadik helyszíneként az észak-szíriai el-Báb közelében fekvő egyik falut jelölte meg.

Davút azt állította, hogy „tonnaszámra adtak át lőszereket és fegyvereket éjjelente az Iszlám Állam harcosainak. Mint mondta, a PKK fegyveresei közvetítőkként működtek, ők adták át a fegyvereket és vették át a fizetséget. Az egyik ilyen ügyletnél írták alá a Yeni Safakban közölt dokumentumot is, amelyen az Iszlám Állam pecsétje mellett véletlenszerű összegek vannak feltüntetve. A forrás szerint az iratra azért volt szükség, mert több millió dolláros értékben cseréltek gazdát fegyverek.

Davút továbbá azt állította, hogy Manszúr mellett a dzsihadisták a Pentagon képviselőivel is találkoztak. És éppen ezen a helyen adtak át aranyat és műkincseket fizetségül.

A világ válságövezeteiben használt fegyvereket vizsgáló független oknyomozó szervezet, a Conflict Armament Research 2017 decemberében ismertetett jelentése szerint az Egyesült Államok és más országok szíriai iszlamisták felfegyverzésére irányuló igyekezete ahhoz vezetett, hogy jelentős mértékben megnőtt a szélsőségek kezére került harceszközök mennyisége és minősége.

A dokumentum készítői közel 40 ezer fegyvert vizsgáltak meg, amiket a terroristáktól felszabadított területeken gyűjtöttek be. A jelentés azonban nem tudta egyértelműen tisztázni, hogy a külföldi fegyverek miként kerülhettek a dzsihadistákhoz: zsákmányolták őket, esetleg a szíriai iszlamisták adták el, vagy adták át ellenszolgáltatás nélkül.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑