Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 11. 01.

Washington fegyvereket küldött az Iszlám Államnak aranyért és műkincsekért cserébe

2018. 11. 01.

Az Egyesült Államok fegyvereket küldött az Iszlám Állam terrorszervezetnek Szíriába aranyért és műkincsekért cserébe – közölte a Yeni Safak török kormányközeli napilap egy dokumentumra és egy forrásra hivatkozva szerdán.

Az újság bizonyítékként egy arab nyelvű dokumentumról készült felvételt tett közzé, amely az állítólagos amerikai fegyverszállításokra tartalmaz utalásokat.

A török lap emellett az Ankara által szintén terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik tagjára is hivatkozott. A Davút álnéven bemutatott férfi azt állította, hogy személyesen is részt vett a fegyverek átadásában.

A forrás szerint a fegyverszállítások fő helyszíne el-Manszúra volt délkeletre Rakkától, amely város egykor a terroristák szíriai „fővárosaként” szolgált. Mindemellett egy sor szállítmányt a szíriai-jordániai-iraki hármas határon fekvő et-Tanf térségében bonyolítottak le, ahol az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik bázisa is van. A PKK-tag a fegyverszállítások harmadik helyszíneként az észak-szíriai el-Báb közelében fekvő egyik falut jelölte meg.

Davút azt állította, hogy „tonnaszámra adtak át lőszereket és fegyvereket éjjelente az Iszlám Állam harcosainak. Mint mondta, a PKK fegyveresei közvetítőkként működtek, ők adták át a fegyvereket és vették át a fizetséget. Az egyik ilyen ügyletnél írták alá a Yeni Safakban közölt dokumentumot is, amelyen az Iszlám Állam pecsétje mellett véletlenszerű összegek vannak feltüntetve. A forrás szerint az iratra azért volt szükség, mert több millió dolláros értékben cseréltek gazdát fegyverek.

Davút továbbá azt állította, hogy Manszúr mellett a dzsihadisták a Pentagon képviselőivel is találkoztak. És éppen ezen a helyen adtak át aranyat és műkincseket fizetségül.

A világ válságövezeteiben használt fegyvereket vizsgáló független oknyomozó szervezet, a Conflict Armament Research 2017 decemberében ismertetett jelentése szerint az Egyesült Államok és más országok szíriai iszlamisták felfegyverzésére irányuló igyekezete ahhoz vezetett, hogy jelentős mértékben megnőtt a szélsőségek kezére került harceszközök mennyisége és minősége.

A dokumentum készítői közel 40 ezer fegyvert vizsgáltak meg, amiket a terroristáktól felszabadított területeken gyűjtöttek be. A jelentés azonban nem tudta egyértelműen tisztázni, hogy a külföldi fegyverek miként kerülhettek a dzsihadistákhoz: zsákmányolták őket, esetleg a szíriai iszlamisták adták el, vagy adták át ellenszolgáltatás nélkül.

MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑