Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 07. 24.

Washington hátrahagyja Szíriát?

2017. 07. 24.

Nemrég látott napvilágot, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem támogatja a felkelőket Szíriában. Egyes elemzők szerint ezt a lépést a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi kormány elismerése követheti. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szólalt meg a témában.

Az alapkérdésre igenlő választ adó szakértő szerint már az elmúlt években is egyre érezhetőbb volt az a folyamat, mely Donald Trump hatalomra jutásával vált igazán egyértelművé: ennek egy újabb jele a demokratikus ellenzéknek járó támogatásokból működő, 2013-ban indult, nem éppen sikeresnek bizonyuló, ellentmondásos CIA program beszüntetése, mely 40 különböző csoportnak adott pénzt és könnyű fegyvereket, bár a támogatás célja sosem volt világos.

Nem ássa mélyebbre magát az USA Szíriában, ráadásul olyan jelentős diplomáciai lépések történnek Oroszországgal, amelyek azt mutatják, hogy az Egyesült Államok Szíriát illetően inkább már a lezárásra törekedne, még ha ez azt is jelenti, hogy Aszad szintén hatalmon marad. Egy név nélkül nyilatkozó diplomata összefoglalója szerint

“Amerikának nem közvetlen érdeke Aszad távozásaو ám idővel lehet majd azért dolgozni, hogy Aszad megbukjon.”

 h

Ha az egyaránt globális külpolitikát folytató, illetve szerteágazó európai, közel-keleti, ázsiai, vagy éppen ukrajnai érdekekkel rendelkező Amerika és Oroszország egyet is ért abban, hogy le kell zárni a konfliktust, azért Iránról, Törökországról és Izraelről sem szabad elfeledkezni – számukra igazi létkérdés, mi történik Szíriában, így ezen nemzetek érdekeinek egyeztetése már sokkal nehezebben összehangolható, és nem is nagyon sikerül.

Mi lesz a kurdokkal?

A kutató szerint ezen kérdés a szíriai kurd vezetők zömét nem hagyja nyugodni, ugyanakkor a népüknek juttatott támogatást továbbra sem akarja beszüntetni az USA, sőt: most a kurdok lettek Amerika legfőbb szövetségesei Szíriában – a legfrissebb adatok szerint ők még az Iszlám Államnál is jelentősebb területet birtokolnak az országban; annak hozzávetőlegesen egy negyedét, illetve ötödét, míg a szíriai kormány erők körülbelül 40 százalékát.

Egyes pletykák szerint a szíriai kurdok a kormányerőkkel való kiegyezés és összefogás következtében az ország kétharmadát birtokolja, és mivel a lázadók nem képesek legyőzni az IÁ-t, vélhetően a jelenleg dzsihadisták által megszállt területek is a szövetségesek kezébe hullanak majd, egy kurd-damaszkuszi tengelyen pedig megfelelő béke lenne köthető – ehhez persze az Al-Kaidához köthető csoportoknak, illetve az ellenzéknek is lesz néhány szava, de mindenesetre fogy körülöttük a levegő.

A jövőben természetszerű kialakulásra váró államhatárok tekintetében Szalai Máté elmondta, hogy rövid távon nem hisz ezek meghatározásában. Mint mondta, „senkinek sem érdeke a közel-keleti határok kérdésének megnyitása”. Mivel Iránban és Törökországban is számottevő kurd kisebbségről beszélhetünk, ez a két ország nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy Irakban egyik-napról a másikra kurd függetlenség jöjjön létre.

Ráadásul – tette hozzá véleményét Szalai – a szíriai kurdok nem is vágynak az önállóságra: számukra a Damaszkusszal való kiegyezés is bőven kielégítő politikai lépés lehet, éppen ezért egy hirtelen megalakuló kurd állam lehetőségétől nem kell tartanunk. Irakban mindemellett kifejezetten nő Törökország szerepe, ahol középtávon igen sokan egy török-iráni kötélhúzástól tartanak – ettől kezdve a törökök nem fogják hagyni egy önálló Kurdisztán létrejöttét.

Az Iszlám Állam földrajzilag ugyan veszteségeket szenvedett az elmúlt hetekben, ám a végzetes meggyengüléstől még messze van. Arra a kérdésre, miszerint mégis miféle hatással lesz a szervezetre a washingtoni döntés, a szakértő egyértelműen pozitív választ adott, vagyis Szalai Máté az ISIS felszámolását vizionálja, elvégre az USA elődleges célja Szíriában mindig is az volt, hogy visszaszorítsa a dzsihadistákat – világosan látszik, hogy az Egyesült Államok a legelkötelezettebb ebben a kérdésben, szemben az ezt másodlagos célként kezelő helyi erőkkel.

Orientalista.hu – (Hirado.hu – Kossuth Rádió)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑