Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 02. 28.

Washington iráni keresztény menekültek tucatjait utasítja el

2018. 02. 28.

Az Amerikai Egyesült Államok megtagadja a vízumkérelmet az iráni vallási kisebbségek tagjai számára, akik már több mint egy éve várakoznak Bécsben.

 Az USA elutasította, mintegy 100 fő – főként keresztény iráni menekült vízumkérelmét, – egy érdekképviseleti csoport és kormányzati ügynökségek közlése szerint.

 Az elutasított irániak az USA azon törvénye szerint eljárva adták be vízumkérelmüket, amely lehetővé teszi az iráni vallási kisebbségek tagjai számára, hogy különleges kategória besorolás alatt menekültstátuszt kérjenek.

 “Ezeknek a menekülteknek szembe kell nézniük azzal a közvetlen veszéllyel, hogy vissza kell térniük Iránba, ahol a vallási kisebbségek eleve borzalmas helyzete napjainkban láthatóan még inkább romlik” – mondta Daniel Mark, a Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának elnöke.

 Betsy Fisher, a Nemzetközi Menekültügyi Segítségnyújtási Projekt (IRAP) szakpolitikai igazgatója kifejtette, hogy a Bécsben várakozó menekültek már Iránban elindították a kérelmi folyamatot, miközben egy a már USA-ban élő családtagjuk helyben is benyújtotta a számukra szükséges dokumentumokat.

 Az előzetes jóváhagyás után a menekültek Bécsbe utaztak, hogy ott lezárják a kérelmi folyamat utolsó szakaszát. A menekültek normálisan néhány hétig tartózkodnak Bécsben, mielőtt megkapják vízumukat, mondta Fisher. Ezzel szemben a tucatnyi iráni menekült, akik számára megtagadták a vízumkérelmet, több mint egy éve az osztrák fővárosban vesztegel.

 “Ezek az emberek mindent otthagytak, amijük Iránban volt, lemondtak a munkájukról, eladták házaikat és ingóságaikat, azzal a várakozással, hogy mindössze néhány hétig kell várakozniuk Bécsben” – mondta Fisher.

 Azt mondta, hogy az elutasító levelek nem tűntetik fel a megtagadás okát, és nem kínálnak alternatívát az Iránba való visszatéréshez sem.

Az eset, Donald Trump muszlim többségű országokra – így Iránra is– kiterjedő utazási tilalma nyomán válik különösen érdekessé.

 Az amerikai külügyminisztérium szerint ” az elutasítások számának megnövekedett mértéke” nem köthető Trump tilalmi rendeletéhez, hanem a 2016-ban bevezetett szigorúbb ellenőrzési folyamatoknak köszönhető.

 Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője közölte, hogy az USA nem fogja kényszeríteni az elutasított kérelmezőket az Iránba való visszatérésre.

“Az USA és Ausztria kormánya együttesen dolgoznak az elutasított kérelmezők védelmi lehetőségeinek megoldásán, amely által más országokban kérhetnének letelepedést vagy menedékjogot” – mondta a tisztviselő.

 Fisher szerint, ha az elutasított menekültek visszatérnek Iránba, nyilvánvalóvá válik kormányuk számára, hogy megkíséreltek az USA-ban szerencsét próbálni, ami csak növeli az őket amúgy is sújtó diszkriminációt.

 Az állításuk szerint kormányuk által üldözött irániak elutasítása, láthatóan ellentétben áll Trump azon ígéretével, miszerint “kiállunk az iráni nép mellett, a szabadságért folytatott bátor küzdelmében”.

 A külügyminisztérium tisztviselője azonban elmondta: “Az amerikai adminisztráció továbbra is elkötelezett marad az iráni nép támogatása mellett. 2017 januárjától több mint 800 iráni vallási kisebbséget engedtek be az Egyesült Államokba ugyanezen a folyamaton keresztül, akik, azóta már sikeresen letelepedtek az országban ”.

Orientalista.hu – Vivkamar, Middleeasteye

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑