Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 05. 19.

Washington: Kijev megkaphatja az F–16-os vadászgépeket

2023. 05. 19.

 

A Biden-adminisztráció jelezte az európai szövetségeseknek, hogy az Egyesült Államok engedélyezi az F–16-os vadászgépek szállítását Ukrajnába – mondták névtelen források a CNN amerikai hírcsatornának.

Sajtóinformációk szerint a döntést azért hozták meg, mert a Fehér Házra egyre nagyobb nyomás nehezedett az amerikai törvényhozás, a kongresszus tagjai és a szövetségesek részéről, hogy segítse Ukrajnát a gépek beszerzésében az erősödő orosz légitámadások közepette.

A kormányzati tisztviselőkhöz azonban még egy ország sem juttatott el hivatalos kérelmet az F–16-osok exportálására. A potenciális exportőrök köre sem túl nagy, ugyanis csak néhány európai ország rendelkezik az Egyesült Államokban gyártott F–16-osokkal, köztük Hollandia, amely jelezte, hogy hajlandó lenne néhányat elszállítani Ukrajnába. Az USA-nak azonban jóvá kellene hagynia, hogy harmadik fél adja át a repülőgépeket a titkos amerikai technológiájuk miatt.

Bár a kormányzat kész jóváhagyni a repülőgépek Ukrajnába történő exportját, Washington továbbra is vonakodik attól, hogy saját F–16-osokat küldjön Kijevbe.

John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora nem kívánt konkrétan nyilatkozni a témában, de általánosságban elmondta, hogy az Egyesült Államok előre tekint a jövőbeli képességekkel és igényekkel kapcsolatban. – Az F–16-osok nem szerepelnek a G7-ek napirendjén – tette hozzá a tisztviselő.

Korábban már az amerikai törvényhozás tagjai is lobbiztak az F–16-os gépek átadásának engedélyezése érdekében, és sürgették a kormányzatot, hogy biztosítsa a vadászgépeket Ukrajna számára.

„Törvényhozók kétpárti csoportjaként úgy véljük, hogy az F–16-os vadászgépek átadása elengedhetetlen ahhoz, hogy Kijev megkapja a légitámogatást, amely szükséges ahhoz, hogy teljes mértékben megvédje nemzetét Oroszország indokolatlan, illegális és brutális inváziójával szemben” – írta republikánus és demokrata párti törvényhozók egy csoportja Joe Biden elnöknek.

A tisztségviselők szerint a kérdés várhatóan vita tárgyát képezi majd a NATO következő csúcstalálkozóján, amelyet Vilniusban tartanak meg júliusban.

Egy másik nyitott kérdés, hogy az ukrán pilótákat hol képeznék ki az F–16-os vadászgépek vezetésére. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője a hét elején azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és Hollandia nemzetközi koalíciót kíván létrehozni nemcsak a repülőgépek beszerzésére, hanem az ukrán pilóták kiképzésére is a negyedik generációs vadászgépeken, amelyek fejlettebbek, mint az ukrán vadászflotta gépei.

Márciusban az Egyesült Államok két ukrán pilótát látott vendégül az arizonai Tucsonban található katonai bázison, hogy szimulátorok segítségével felmérjék a képességeiket, beleértve, hogy mennyi időre lenne szükségük ahhoz, hogy megtanuljanak különböző amerikai katonai repülőgépeket, köztük F–16-osokat vezetni. Az USA azonban egyelőre nem tervezi e képzés kiterjesztését az ukrán légierő tagjaira.

Az elmúlt hónapokban vezető ukrán tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fokozták az amerikai gyártmányú F–16-osokért folytatott nyilvános kampányukat, azzal érvelve, hogy az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezéshez sürgősen szükségük van rájuk.

Védelmi tisztviselők és kongresszusi munkatársak a CNN-nek elmondták, hogy az ukrán csapatok az elmúlt hetekben az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerrel lelőttek legalább egy orosz vadászgépet. Az orosz repülőgépek nagyrészt az orosz védelmi vonalak mögött tartózkodnak, ami megnehezíti Ukrajna számára, hogy a kisebb hatótávolságú rendszerekkel célba vegye őket.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑