Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 01. 31.

Washington mégsem csökkenti csapatainak létszámát Irakban

2021. 01. 31.

Az új amerikai kormányzat nem fogja csökkenteni csapatai létszámát Irakban és Afganisztánban, ez teljesen szembemegy a korábbi amerikai elnök politikájával és az általa kötött megállapodásokkal.
Az új amerikai „védelmi” miniszter, Lloyd Austin múlt heti kongresszusi meghallgatásán azt mondta, hogy Washington felülvizsgálja Donald Trump elnök kormánya által bejelentett terveket, amelyek szerint 2500-2500 főre csökkentik az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszámát.
Ezzel a lépéssel nem csak Trump kísérleteinek vetnek véget, amellyel megpróbálta az amerikai részvételt csökkenteni a világszerte zajló konfliktusokban, hanem ellenségükké teszik az iraki társadalom nagyobb részét és az ország politikai vezetését. 2020 januárjában az iraki parlament elfogadott egy törvényt, amely követeli az USA fegyveres erőinek távozását az országból.
Erre a döntésre azután került sor, amikor az amerikaiak Bagdadban csapásmérő drónok felhasználásával meggyilkoltak magas beosztású iráni és iraki katonai vezetőket, Kasszem Szolejmani vezérőrnagyot és Abu Mahdi Al-Muhandiszt.
Az említett amerikai agresszió ezenkívül hozzájárult az iráni támogatású, USA ellenes fegyveres csoportok növekvő aktivitásához, amelyek már több tucat támadást hajtottak végre az USA vezette koalíció utánpótlást szállító menetoszlopai és célpontjai ellen. Ez a trend addig folytatódik, amíg a feszültség forrása, a kiterjedt amerikai katonai jelenlét meg nem szűnik Irakban.
 Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑