Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 05. 21.

Washington megváltozott feltételekkel új nemzetközi szerződést akar Iránnal

2018. 05. 21.

Washington új nemzetközi szerződést akar Iránnal és egyben a diplomáciai kapcsolatok teljes körű felújítását – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Heritage Alapítvány hétfői rendezvényén mondott beszédében. Egy névtelenül nyilatkozó iráni tisztségviselő azonban úgy véli, az Egyesült Államok rendszerváltozást szeretne elérni Iránban.

Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn leszögezte: az Egyesült Államok eltörli az Irán elleni szankciókat is, amennyiben Teherán felhagy „rosszindulatú magatartásával”. Pompeo hangsúlyozta: a szankciókat az Egyesült Államok csakis akkor oldja fel, ha érzékelhető változásokat észlel majd Teherán politikájában.

A miniszter több „nagyon alapvető követelést” fogalmazott meg, amely egy új megállapodás megkötéséhez szükséges. Ezek között szerepel, hogy Iránnak vissza kell vonulnia Szíriából és Jemenből, el kell ismernie a 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku valódi céljait, szabadon kell bocsátania az amerikai foglyokat és az Egyesült Államokkal szövetséges államok fogságban lévő állampolgárait is, és le kell állítania a nukleáris töltetek hordozására is alkalmas rakéták kifejlesztését. Pompeo hangoztatta: ezek a követelések „nem ésszerűtlenek”.

Mike Pompeo kifejtette: a szerződésben rögzített együttműködés „az általunk kedvelt út”, és hozzátette, hogy Donald Trump elnök kormányzata ehhez meg szeretné nyerni az amerikai kongresszus kétpárti támogatását is, szemben az előző, Obama-kormányzattal, amely úgy írta alá Washington nevében a többhatalmi megállapodást 2015-ben, hogy a törvényhozás elsöprő többségében elutasította azt. A külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az amerikai kormányzat álláspontja szerint a napokban amerikai részről egyoldalúan felmondott többhatalmi atomalku a hiányosságai miatt kockázatot jelent a világ számára, de Washington új stratégiáját immár e megállapodás kötelezettségei nélkül lehet végrehajtani.

Megértést vár el Washington a szövetségeseitől

Közölte: Washington „példa nélküli” pénzügyi nyomást kíván gyakorolni Iránra, és „a történelem legkeményebb szankcióit” hozza meg, amennyiben Irán nem változtat magatartásán. Az eddigi szankciók „csak a kezdetet jelentették”- mondta. Ahogyan fogalmazott: a büntetőintézkedések teljes körű életbe léptetése után Irán még azért is meg fog küzdeni, hogy a gazdaságát egyáltalán életben tartsa. Az Iránnal a szankciók ellenére is gazdasági kapcsolatokat fenntartókat “elszámoltatjuk” – tette hozzá.Hangsúlyozta: Washington “el akarja söpörni” a Hezbollah nevében szerte a világban tevékenykedő iráni erőket.

Meggyőződését fejezte ki, hogy idővel az Egyesült Államok szövetségesei is megértik, hogy az amerikai kormányzat stratégiája a helyes. Az amerikai politika megvilágítása érdekében Washington szakembereket küld majd több országba is. Az amerikai kormányzat a diplomáciai eszközök híve, mondta, hozzátéve, ennek bizonyítéka az is, hogy Donald Trump elnök találkozni akar Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. „Ahogyan Trump elnök két héttel ezelőtt mondta: készen áll rá és akar is egy új megállapodást, de a megállapodás önmagában nem cél” – fogalmazott Mike Pompeo. A kormány céljaként az amerikai nép megóvását nevezte meg. Hozzátette: arra kéri az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy csatlakozzanak, és együttesen szólítsák fel az iráni kormányt „felelősségteljesebb magatartásra”.

Teherán mást lát az új amerikai alkuban

Reagáltak az iráni vezetők: az ILNA iráni hírügynökségnek nyilatkozó Haszan Róháni iráni elnök is élesen bírálta Pompeo mondandóját. „Ki vagy te, hogy Irán és a világ helyett döntesz? A mai világ, amelyben az országok függetlenek, már nem fogadja el, hogy az Egyesült Államok döntsön helyette, (…) ezek az idők elmúltak, (…) folytatni fogjuk utunkat népünk támogatásával” – emelte ki Róháni.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Twitter-üzenetben reagált az új amerikai Irán-stratégiára. Mint írta, az Egyesült Államok „ugyanazokat a rossz döntéseket” ismétli meg.

„A csalárd amerikai diplomácia szerinte pusztán a régi megszokásokhoz tér vissza: korrupt különérdekek diktálta téveszmék és kudarcot vallott politikák rabjaként ugyanazokat a rossz döntéseket ismétli meg, s ezért ugyanazokat a káros eredményeket fogja learatni. Irán mindeközben partnereivel az Egyesült Államok nélküli JCPOA megoldásokon dolgozik” – írta Zaríf az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi szerződésre, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Tervre (JCPOA) utalva.

Korábban a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó illetékes szerint „az Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni Iránra, hogy behódoljon és fogadja el illegális követeléseit … (Pompeo) nyilatkozata mutatja, hogy Washington biztosan rezsimváltást akar Iránban.” Az iráni tisztségviselő mindenekelőtt Mike Pompeónak arra a kijelentésére reagált, miszerint Washington „példa nélküli” pénzügyi nyomást kíván gyakorolni Iránra, és „a történelem legkeményebb szankcióit” hozza meg, amennyiben Irán nem változtat magatartásán.

Az Uniónak sem tetszik Pompeo nyilatkozata

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is élesen bírálta a Mike Pompeo által felvázolt stratégiát. „Pompeo miniszter beszéde nem tette világossá, hogy az atomalkuból történt (amerikai) kilépés hogyan tette vagy hivatott biztonságosabbá tenni a térséget” – olvasható Mogherini közleményében.

Hangsúlyozta, hogy nem szabad befagyasztani a gazdasági kapcsolatokat az iszlám köztársasággal. „A kereskedelem és a gazdasági viszonyok normalizálása Iránnal fontos részét képezi a megállapodásnak, és a nemzetközi közösségnek fenn kellene tartania” – tette hozzá.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑