Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 05. 17.

Washington miatt kilenc millió ember éhezik Szíriában

2020. 05. 17.

Donald Trump amerikai elnök egy évvel meghosszabbította a Szíriát sújtó gazdasági embargót, amit az egész nyugati világ be is tart. A washingtoni vezetés az iszlamista csoportok ellen harcoló damaszkuszi vezetést akarja sarokba szorítani, de csak a háborútól szenvedő szíreknek okoz még több problémát.

Körülbelül 9,3 millió ember élelmezése forog veszélyben Szíriában – közölte csütörtökön az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), hozzátéve, hogy ez a szám szomorú rekord a háború sújtotta országban, ahol nem sokkal korábban a koronavírus-járvány is megjelent.

„A háború kilencedik évében soha nem látott magasságba szöktek az élelmiszerárak, a Covid-19 megjelenésével pedig az emberek teljesítőképességük szélére kerültek” – áll az üzenetben.

A szervezet egyik szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy fél éve az élelmiszerbizonytalanság még „csak” 7,9 millió embert érintett az országban, ám áprilisban az élelmiszerárak a tavalyihoz képest a duplájára emelkedtek.

A több mint kilenc éve iszlamista terror sújtotta országot gazdasági embargó is terheli amit a washingtoni vezetés rendelt el abban a reményben, hogy megbuktassák  Bashar Al-Assad vezette kormányt.

Az elmúlt években a Szíriai Arab Hadsereg az ország több mint 70%-át felszabadította az iszlamisták uralma alól, ami ellentétes a nyugati érdekellel.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében március közepén kijárási korlátozásokat rendeltek el. Május elején azonban Bashar Al-Assad szíriai elnök már arról beszélt, hogy az embereknek ebben a helyzetben az éhezés és a betegség között kell választaniuk, s az elmúlt napokban a kormány enyhíteni kezdett a korlátozásokon.

A Damaszkusz irányítása alatt álló területeken eddig 48 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük három ember belehalt a betegségbe. Az ország északi, kurdok által megszállt részén az ENSZ adatai szerint hat fertőzés, köztük egy haláleset történt. A török hadsereg és az iszlamista csoportok által elfoglalt területekről nem érkeztek adatok.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑