Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 12. 03.

Washington nyomására Szlovénia és Lettország is terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollahot

2020. 12. 03.

Az Egyesült Államok nyomására ismét két ország, Szlovénia és Lettország nyilvánította terrorszervezetté a libanoni Hezbollah libanoni ellenálló mozgalmat. A közelmúltban Csehország tett ilyen lépést,

Szlovénia a hetedik európai ország, mely nem különbözteti meg a mozgalom poltikai és katonai szárnyát és így az egész szervezetet terroristának nyilvánítja. Az Európai Unió jelenlegi hivatalos álláspontja azonban különbséget tesz a libanoni hazafias szervezet két szárnya között és csak a katonai szárnyat tette fekete listára.

A szlovén kormány közleménye szerint úgy döntöttek, hogy a Hezbollah mozgalmat egy ,,bűnös terrorista szervezetnek,, nyilvánítják, mely veszélyt jelent a békére és a biztonságra. Arról természetesen nem esett szó, hogy a Libanon szomszédságában lévő Izrael állam a maga 200 nukleáris robbanó töltetével mennyire szolgálja a világbékét és a biztonságot.

A szlovén kormány a döntést természetesen az Egyesült Államoktól és az Izrael államtól származó bizonyítékokra, hivatkozva hozta meg. Szerintük ugyanis a Hezbollah bűncselekményeket követ el és katonai tevékenységet végez a világ több pontján.

Lettországgal kapcsolatban az amerikai kormány szóvivője Twitter üzenetben jegyezte meg, hogy ,,A lett kormány az Egyesült Államok javaslatára támogatja a Hezbollah elleni szankciókat.,, Az amerikai rezsim ugyanis utazási korlátozásokat és egyéb szankciókat erőltet a Hezbollah mozgalommal kapcsolatban álló személyek ellen.

,,Ezzel kemény üzenetet küldünk a Hezbollah számára és a mögötte álló Irán számára, hogy egy új nap közeleg.,, Nyilatkozta a még körülbelül egy hónapig hatalmon lévő amerikai kormány szóvivője.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Monitor)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑