Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 07.

Washington szerint Assad tovább marad elnök, mint Obama

2016. 01. 07.

A washingtoni kormányzat azzal számol, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnök legalább jövő márciusig hatalmon marad, vagyis legalább két hónappal tovább, mint Barack Obama amerikai elnök – állítja egy belső dokumentum, amely az AP amerikai hírügynökség birtokába került.

 A dokumentum – amelyet a szíriai válsággal foglalkozó kormányzati tisztségviselőknek állítottak össze az arab országban tervezett politikai átmenetről – azt prognosztizálja, hogy Assad elnök még a legkedvezőbb forgatókönyv szerint sem távozik a hatalomból 2017 márciusa előtt. Vagyis várhatóan csaknem öt esztendővel azt követően köszön le, hogy Obama elnök felszólította őt a távozásra. Ezt a határidőt a szakértők arra az Egyesült Államok által is támogatott ENSZ-megállapodásra alapozzák, amelyet 2015 novemberében, a bécsi nemzetközi konferencián terjesztettek elő.

E stratégia szerint Szíriában 2017 augusztusában tartanak elnök-, és parlamenti választásokat, a köztes időben – tehát 2017 márciusa és augusztusa között – pedig átmeneti kormány irányítaná az országot.

Az AP birtokába került dokumentum megfogalmazása szerint “új politikai folyamat” kezdődne Szíriában a jövő hónapban. A tizennyolc hónapig tartó átmenet az ENSZ bécsi konferenciáján kidolgozott terv szerint zajlana. Az ENSZ szíriai különmegbízottja a tervek szerint január 25-én Genfben egyeztetéseket tart a damaszkuszi kormányellenes erők képviselőivel.

 A dokumentum viszont nem ad magyarázatot arra, hogy Assad elnök pontosan miként távozna a hatalomból, s később mi lenne a sorsa.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑