Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 06. 28.

Washington támogatná a libanoni kormányt ha az eltávolodna a Hezbollahtól

2020. 06. 28.

Az Egyesült Államok külügyminisztere Mike Pompeo kijelentette, hogy Washington kész támogatni a libanoni kormányt ha az reformokat hajt végre.

Pontosabban azt jelentette ki, hogy támogatnák Libanont, ha az eltávolodna a libanoni fegyveres csoporttól, vagyis a Hezbollah nevű libanoni hazafias szervezettől, melynek több minisztere is van a kormányban.

Pompeo szerint az Egyesült Államok és más országok is támogatnák Libanont a gazdaság helyreállításában. Libanonban ugyanis jelenleg komoly pénzügyi válság van, mely a legnagyobb kihívás az ország számára az 1975 és 1990 között lezajlott polgárháború óta.

Az utóbbi hónapokban több országszerte zajló tüntetés sorozat bolt az országban, melyek egy része erőszakossá fajult. A tüntetéseket zavargásokká változtató csoportok közül azonban többet is az amerikai hírszerzés támogat. Az utóbbi években több hasonló jellegű kezdeményezése volt a CIA-nak Libanonban, azonban ezek rendre kudarcba fulladtak.

A Pompeo által bejelentett amerikai felajánlást azonban egy taktikai lépésként lehet felfogni. Az amerikai kormány ugyanis most is azt teszi amit már számos ország esetében eljátszott. Először káoszt robbantanak ki az országban és ezzel csapást mérnek az ország gazdaságára, valamint megvárják a biztonsági rendszer összeomlását. Majd pedig felajánlják, hogy segítenek rendet tenni abban az estében, ha az adott ország kormánya az amerikai érdekeknek megfelelően politizál tovább.

Az amerikaiak jelenleg ezt a taktikát alkalmazzák Libanonban és ezt alkalmazták, és még alkalmazzák is, a tavaly év végi iraki tüntetések idején.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑