Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 02. 19.

Washington titokban az Iszlám Államot segíti Afganisztánban

2018. 02. 19.

A Sputnik News dari nyelvű szolgálatának nyilatkozott Ahmad Wahid Mozhda politológus, volt mudzsahedin parancsnok, aki elmondta, igen sok afgán véleménye szerint egy „rejtélyes külföldi kéz van jelen” országukban, amely az Iszlám Államot segíti Afganisztánban.

Az afganisztáni parlamentnek számos tagja és átlagpolgárok egyöntetűen vallják, hogy az Iszlám Állam terroristáit azonosító jel nélküli helikopterek szállítják oda. Igen sok bizonyíték van erre.

Mozhda egyszerűen nem ad hitelt az USA hosszú ideje hangoztatott állításainak, miszerint afganisztáni küldetésének fő célja a terrorizmus elleni harc. Az amerikai erők 17 éve vannak az országban, jelentős anyagi és emberi veszteségeket szenvedve el, miközben a terrorcsoportok száma hatványozottan nőtt.

2001-ben, amikor az USA útnak indította katonáit Afganisztánba, azt állította, fő célja az al-Kaida elpusztítása. Akkor az volt az egyetlen terrorcsoport az országban. Az elmúlt 17 év alatt már 20-ra duzzadt az ottani terrorcsoportok száma. Hogyan van az, hogy a nemzetközi koalíció 150 000 fős hadserege képtelen szavatolni Afganisztán biztonságát?

Mozhda rámutatott arra is, hogy milyen nagy mértékben nőtt Afganisztánban a kábítószertermelés. Az amerikaiak azt mondják, hogy a kábítószerek segítik a terrorizmust és hogy a terroristák a drogtermelésből profitálnak. Az elmúlt 17 év alatt nem volt egyetlen komoly harc sem a drogtermesztés és kábítószerkereskedelem ellen, noha e súlyos probléma egyértelműen létezik.

Orientalista.hu – Lovasistvan.hu, Sputniknews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑