Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 06. 17.

Washington újabb szankciókkal akarja térdre kényszeríteni a szíreket

2020. 06. 17.

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtja Szíriát – közölte az amerikai ENSZ-nagykövet kedden New Yorkban. Haszan Naszrallah sejk, a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője erre reagálva kijelentette kedd esti tv-beszédében, hogy Libanonnak figyelmen kívül kell hagynia a szankciókat.

Kelly Craft az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kifejtette: a szerdán életbe lépő büntetőintézkedések célja, hogy minél kevesebb bevétele legyen a szíriai államnak.Washington ezzel azt érni el, hogy a szíriai fizetőeszköz inflálódik az emberek fizetése viszont stagnál. Az ENSZ jelentések szerint a szankciók miatt már így is több mint 9 millió ember éhezik Szíriában.

Oroszország és Kína képviselője egyaránt bírálta a szankciók egyoldalú bevezetésére irányuló amerikai tervet. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerint Washington nem is titkolja, hogy a lépés célja “a legitim szíriai kormányzat megdöntése”.

Zsang Jün kínai ENSZ-nagykövet szerint “embertelen”, és csak “további katasztrófához vezet”, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány alatt újabb szankciókkal sújt “egy olyan sebezhető országot, mint Szíria”.

A földközi-tengeri arab országban 2011-ben kezdődtek iszlamista megmozdulások, amelyek ellen fellépett a szíriai nemzet és hadserege.

A konfliktus  proxi háborúvá terebélyesedett, és továbbra sincs béke Szíria teljes területén.

Naszrallah sejk szerint a szankciókkal Washington ki akarja éheztetni Szíriát, de e büntetőintézkedések Libanonnak is ártanak.

A Hezbollah vezetője azt is szemére vetette Washingtonnak, hogy akadályozza megfelelő mennyiségű dollár beáramlását Libanonba, és ezáltal azt, hogy az ország központi bankja dollárt injektálhasson a gazdaságba. A dollárválság szerinte már nem is gazdasági probléma, hanem nemzetbiztonsági kérdés.

Libanon hónapok óta példátlan gazdasági és pénzügyi válságban van, amit súlyos dollárhiány és recesszió jellemez. Ezt súlyosbította a koronavírus-járvány, és most a Szíria elleni szankciók fogják, mert Libanonnak kiterjedt üzleti kapcsolatai vannak Damaszkusszal, libanoni cégeknek nagy lehetőség volna részt venni Szíria újjáépítésében.

Emiatt szólította fel Naszrallah a libanoni kormányt, hogy hagyja figyelmen kívül az amerikai szankciókat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑