Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2019. 03. 17.

Washington zsarolással akadályozza meg az afganisztáni háborús bűncselekmények kivizsigálását

2019. 03. 17.

Az Egyesült Államok akadályozza a Nemzetközi Büntető Bíróságot a háborús bűncselekmények kivizsgálásában Afganisztánban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy megvonja a vízum kiadását a Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) azon tagjaitól akik részt kívánnak venni az amerikai csapatok háborús bűneinek kivizsgálásában Afganisztánban.

,,Az amerikai vízum szigorításának politikáját fogjuk alkalmazni azon személyekkel szemben, akik közvetlenül felelősek az ICC által, amerikai személyek ellen folytatott eljárásban.,,

,,Elhatároztuk, hogy megvédjük az amerikai és szövetséges katonai, vagy civil személyeket attól, hogy félelemben kelljen élniük egy igazságtalan eljárás miatt, egy olyan cselekményért, melynek során védték nagyszerű nemzetünket.,,

Az amerikai hivatalnokok már korábban is azzal vádolták a Hollandiában működő Nemzetközi Büntető Bíróságot, hogy ellenségesen viszonyulnak hozzájuk. Szerintük ugyanis az amerikai bíróságok képesek arra, hogy eljárásnak bármely ügyben, melyben az Egyesült Államok hadserege is érintett. Pompeo kijelentette, hogy ha szükséges kész fellépni az ICC ellen, ha a nemzetközi eljárások miatt meg kell védeni az Egyesült Államok szuverenitását.

,,A vízum szigorítások nem az erőfeszítéseinek végét jelentik. Fel vagyunk készülve arra, hogy további lépéseket tegyünk, mint például a gazdasági szankciók, ha az ICC nem változtat a hozzáállását.,,

Az ICC elsősorban a háborús bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozik, melyhez az Egyesült Államok nem csatlakozott. 2017 novemberében azonban Fatou Bensouda vizsgáló bíró javaslatot tett olyan háborús bűncselekmények kivizsgálására, melyeket az afgán hadsereg, a Talibán és a Haqqani hálózat fegyveresei követtek el 2003 májusa óta. Azonban ezekben az Egyesült Államok hadserege és hírszerző szolgálatai is érintettek.

A bíró szerint az amerikai hadsereg és a hírszerzés a fegyveres konfliktusban olyan bűzncselekményekben lehet érintett mint a ,,kínzás, rossz bánásmód, az emberi méltóság megsértése és szexuális erőszak. Ezeket többnyire Afganisztánban követték el a fogvatartottakkal szemben a 2003-2004-es időszakban.

Az ügy érdekessége, hogy a Palesztin Hatóság korábban Izraellel kapcsolatban is hasonló vizsgálatot kért az ICC részéről, azonban az amerikai kormány, és személyesen Mike Pompeo védelmébe vette Izraelt és kijelentette, hogy őket is megvédik, mint szövetségeseiket.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑