Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 09. 23.

Washingtont nem érdekli a jemeni civilek élete, továbbra is fegyvereket ad el Szaúd-Arábiának

2018. 09. 23.

A Wall Street Journal egyik cikkéből az derült ki, hogy az amerikai külügyminiszter Mike Pompeo úgy döntött, hogy továbbra is folytatódhat az amerikai katonai érintettség a jemeni konfliktusban mégpedig azért, hogy ne kelljen felmondani a Szaúd Arábiával kötött 2 milliárd dollár értékű fegyver eladási egyezményt.

Ez nem jelent meglepetést azok számára akik már ismerik az amerikaiak több évtizedes ,,fegyvert olajért,, gyakorlatát az Öböl államaiban, azonban ilyen magas szintű jóváhagyás és beletörődés még nem történt a döntéshozatali mechanizmusban.

Az Egyesült Államok kormányának környezetében ugyanis aggályok merültek fel a Jemeni háborúval és az abban való amerikai érintettséggel kapcsolatban. Sokan aggodalmukat fejezték ki a civil áldozatok egyre növekvő száma miatt és a térség ügyeiben érintett szakértők és katonai tanácsadók hangot is adtak ezen aggodalmaiknak. Mike Pompeo azonban a közvetlen környezetéhez tartozó tanácsadók és döntéshozók sugallatára arra a következtetésre jutott, hogy ha megszüntetik a szaúdi katonai koalíció támogatását az megakadályozná annak a szerződésnek az aláírását, melynek értelmében az Egyesül Államok 120 000 darab precíziós irányítású rakétát adnak el Szaúd Arábiának és az Egyesült Arab Emirátusoknak.

A Wall Street Journal szakértői szerint a három éve tartó konfliktus során eddig 16 700 jemeni civil vesztette életét az amerikaiak által támogatott szaúdi katonai koalíció csapásaiban. Jemeni riporterek és helyi emberi jogi szervezetek szerint azonban az áldozatok száma elérheti akár a 70 000-et is. Az amerikai kormány ráadásul a fegyvereladásokon kívül közvetlenül is támogatja a szaúdi katonai koalíciót ugyanis az utóbbi időben többször előfordult, hogy a légitámadásokat végrehajtó szaúdi vadászgépeket amerikai üzemanyag szállító gépek töltötték újra Jemen felett.

Ennek ellenére a hónap elején Mike Pompeo az Egyesült Államok Kongresszusa előtt kijelentette, hogy Szaúd Arábia a civil áldozatok számának csökkentésére törekszik. Éppen ezért azt nyilatkozta, hogy a szaúdi katonai koalíció támogatása továbbra is folytatódik.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, South Front

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑