Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 07. 17.

WHO: Jemenben kritikus az egészségügyi helyzet

2015. 07. 17.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett a Jemenben lévő humanitárius helyzet miatt, az ország  délnyugati részein megszűtt az egészségügyi ellátás a szaúdi agresszió miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az arab ország egészségügyi helyzete elérte a kritikus pontot, főleg az ország délnyugati részein ahol teljesen megszűnt az ellátás mivel az összes egészségügyi intézmény romokban hevernek

“A humanitárius és egészségügyi helyzet tovább romlik Jemenben”.-nyilatkozta Ahmed Shadoul, a WHO képviselője az arab országban.

A helyzet romlását az váltotta ki, hogy Szaúd-Arábia  által vezetetk koalícó március 26-ától megállás nélkül bombázza Jemen különböző területeit. Voltak olyan napok amikor csak Ádent, a Jemen déli részén lévő tartományt, több mint százszor vették célba szaúdi vadászgépek .

“Az egészségügyi helyzet különösen kritikus Ádenben, sok embernek már nincs közvetlen hozzáférése az élelmiszerekhez, üzemanyaghoz, orvosi ellátáshoz és a biztonságosan iható vízhez”. – tette hozzá Shadoul.

A WHO jelentése szerint a lakosság 80%-a valamilyen típusú támogatásra szorul, hozzátéve, hogy az ENSZ ügynökség 46,4 tonna gyógyszert és orvosi műszert, valamint a vízellátáshoz szükséges és higiéniai kellékeket osztott ki Áden nyolc kerületében.

Jemen tizenegy tartományában gyakorlatilag  megszűntek az egészségügyi szolgáltatások.

Szaúd-Arábia ENSZ felhatalmazás nélkül, de a nyugat hallgatólagos hozzájárulásával indított hadjáratot Jemen ellen, hogy megsemmisítse a Húszi Ansarullah Mozgalmat, és visszategye a hatalomba az országból megszökött Abd Rabbuh Mansur Hadi-t, aki hű szövetségese a vahabita királyságnak.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑