Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 03. 24.

Zajlik Palmyra visszafoglalása a terroristáktól (Videofelvételek)

2016. 03. 24.

A Palmyrát visszafoglaló szíriai kormányerők repülőgépére lőttek légvédelmi ágyúkból az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet harcosai.  – közölte az Euronews.

A szíriai állami televízió jelentése szerint a kormányerőknek közben sikerült az ókori romvároshoz és a mellette lévő településhez jutni.

A Szíriai Arab Hadsereg erői 2015 májusa óta próbálják visszafoglalni az ókori romokról híres Palmyrát az iszlamista fegyveresektől, de eddig nem tudták gyengíteni a terrorszervezet állásait a Homsz tartomány stratégiai fontosságú városában.

Hírek szerint az Iszlám Állam terrorszervezet nemcsak az ókori emlékek jelentős részét semmisítette meg, hanem a terület egy részét aláaknázta, így veszélyes a település környékére menni.

A magát szíriai ellenzéknek nevezet londoni székhelyű “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont” helyi forrásokra hivatkozva cáfolja a szíriai hadsereg előrenyomulását  Palmyrában.

A videofelvételek bizonyítják a szír csapatok jelenlétét Palmyránál:

Al-Itar hegy a kormányerők kezén van:

Palmyra 30km2-en terül el, a város 450-650 méter magas hegyekkel van körbevéve. A legmagasabb és stratégiailag legfontossab Al-Hijal szintén a kormányerők kezén van. A szíriai Al-Akhbariya tudósítója szerint a hadsereg bevonult a város központjába és remélhetőleg órákon belül megtisztítja Palmyrát a terroristáktól.

Felvételek Palmyra belsejéből:

A Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta a palmyrai háromszöget és körbevette az Al-Qusur hegyet:

Az amerikai és az orosz külügyminiszter közben Moszkvában folytatta az egyeztetést az öt éve húzódó szíriai válságról. Nehéz tartós fegyvernyugvást elérni, mert a közel-keleti országban geopolitikai érdekek is érvényesülnek. Oroszország számára a szíriai földközi-tengeri bázis stratégiai jelentőségű.

Orientalista.hu – Zenobia  (Euronews nyomán)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑