Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2019. 09. 24.

Zarif: A biztonság csupán illúzió regionális együttműködés nélkül

2019. 09. 24.

Az iráni külügyminiszter egy tervezetet dolgozott ki, mely a Perzsa öböl és a Hormuzi-szoros biztonságával kapcsolatos. Szerinte azonban a régió országainak össze kell fogniuk ahhoz, hogy a béketerv megvalósuljon.

Mohamed Javad Zarif iráni külügyminiszter újságírók egy csoportjával találkozott Teherán New Yorkban lévő ENSZ képviseletének irodájában ahol elmondta, hogy a ,,Hormuzi Béke Törekvés,, nevű terve a remény koalíciója lenne, és ezt Hassan Rouhani iráni elnök is nagyon komolyan veszi az ország részéről.

Az iráni külügyminiszter szerint ez a béketerv véget vetne annak, hogy külföldiektől vásároljanak biztonságot. E helyett a régió népeinek együttműködése biztosítaná a békét és a biztonságot. Zarif azt is hozzá tette ehhez, hogy együttműködés nélkül a biztonság csupán illúzió.

A külügyminiszter arra is rámutatott, hogy néhány térségbeli ország gyerekes módon vonakodik attól, hogy használja a ,,Perzsa Öböl,, kifejezést. Pedig 50 évvel ezelőtt még Szaúd Arábia is a Perzsa Öböl megnevezést használta a hivatalos papírokon is.

Zarif külügyminiszter azért utazott New Yorkba, hogy felszólaljon az ENSZ éves közgyűlésén.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑