Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2015. 08. 24.

Zsidó színésznő: Kevesebbet kellene beszélni a holokausztról

2015. 08. 24.

Natalie Portman Oscar-díjas színésznő arról beszélt egy interjúban: a zsidóknak komolyan meg kellene fontolniuk, hogy érdemes-e holokausztot ennyire az iskolai oktatás homlokterébe állítani.

„A zsidó közösségnek fel kell tennie a kérdést, hogy mennyire kell az oktatás középpontjába állítani a holokausztot. Persze fontos, hogy erre emlékezzünk, de ez nem állhat mindenek felett” – mondta a The Independent-nek adott interjúban Natalie Portman Oscar-díjas amerikai színésznő, aki maga is zsidó származású.

Portman hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a holokausztot prioritásként kezeljék más tragédiákhoz képest. Mint mondta, nem rég járt egy, a ruandai népirtásról szóló kiállításon és rájött, hogy erről semmit nem tanult az iskolában. „Megdöbbentem, hogy ez a népirtás akkoriban történt, mikor iskolás voltam. Mégis, csak a holokausztról tanultunk az iskolában, meg sem említették a ruandai népirtást, ami éppen akkor történt.”

A színésznő szerint szem előtt kell tartani, hogy a gyűlölet mindig létezik, és empátiával kell viseltetni azok iránt, akik ezt elszenvedik. Az a paranoid gondolkodásmód nem használ, hogy „áldozatok vagyunk, és hogy történhet egy újabb holokauszt” – mondta Natalie Portman, aki szerint a paranoia helyett az empátia lenne fontos.

Portman egyébként Izraelben született, gyerekkorában költöztek Amerikába, ahol zsidó iskolában tanult.

Mandiner.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑