Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 03. 18.

A kurdok egyoldalúan bejelentették autonómiájukat Szíriában

2016. 03. 18.

A szíriai kurdok egyoldalúan kikiáltották a föderációt és egyesítették a három autonóm területet Szíriában.  A föderációt nem ismeri el a damaszkuszi kormány, a különböző ellenzéknek nevezet csoportok, de még Washington is tiltakozik a lépés ellen.

Megtörtént az, ami a szíriai háború és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc miatt is várható volt. A szíriai kurdok bejelentették autonómiájukat az ország északi részén. Föderációt hoztak létre Afrin, Kobani, Dzsaziri és az elfoglalt északi területek egyesítésével. A konferenciát, amelyen a kurd térségek szövetségéről döntöttek, Rmejlanban tartották.

A kurdok nem csak azon területeket sajátították ki ahol többségében élnek, hanem a három terület között elhelyezkedő, zömében szír keresztények és arabok lakta földeket is elbitorolták.

Megfigyelők arról tudósítottak, hogy a Szíria északi részén élő keresztény és arab közösségek semmiféleképpen nem akarnak elszakadni Szíriától.

A szír kurdok kihasználva a háborús helyzetet, több tucat olyan települést pusztított el, ahol szír keresztények vagy szunnita arabok éltek. A Dzsazirában élő arabokat és szíreket sok helyen menekülésre kényszerítették, vagy szándékosan átadták a településeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.  A kurd YPG katonái gyakran kerültek összetűzésbe a szír keresztények által létrehozott önvédelmi milícia tagjaival, de előfordult, hogy a Szíriai Arab Hadsereget támadták hátba, miközben a terroristák ellen harcoltak a szír katonák. A kurdok hátsó szándéka egy homogén egységes kurd terület létrehozása Észak-Szíriában. A kurdok nem csak Szíriában, de Irakban is etnikai tisztogatást hajtottak végre. 

A kurdok idáig az Egyesült Államok támogatását élvezték az Iszlám Állam elleni harcban. 2012-ben még a szír elnök döntött úgy, hogy felfegyverzi a kurdokat és önkormányzati autonómiát ad nekik, hogy meg tudják magukat védeni a fegyveres csoportokkal szemben.

A szíriai kormány nem fogadja el a kurdok döntését és törvénytelennek tartja az egyoldalú lépést. Walid Muallem szír külügyminiszter szerint az autonómiáról és a föderációról csakis a szír nép egésze dönthet egy népszavazás keretén belül.

Irakban már autonóm közösségben élnek a kurdok, Törökországban pedig már több mint 30 éve autonómiáért harcolnak. Nem véletlen, hogy Ankara nem akart csapatokat küldeni a szíriai kurdok támogatására Kobani ostroma idején, és azután sem engedte, hogy a törökországi kurdok csatlakozzanak a határ túloldalán élethalálharcot vívó szíriai kurd csapatokhoz.

Amikor múlt év nyarán a török kormány beszállt a terrorizmus elleni nemzetközi koalícióba, saját kurd kisebbsége ellen is harcot indított. A kurd népvédelmi egységek, az YPG, a törökországi PKK támogatását élvezni, ezért Ankara ugyanúgy terrorszervezetnek minősíti a szír kurdok szervezetét. A török kormány több alkalommal is kijelentette, nem fogja hagyni, hogy határa mentén bármilyen kurd önrendelkezés jöjjön létre.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑